Velika Britanija nastavlja da koristi vakcinu AstraZeneke, iako nije delotvorna protiv južnoafričkog soja virusa

Uprkos novom istraživanju koje pokazuje da vakcina AstraZeneka nije delotvorna protiv južnoafričkog soja, Velika Britanija nastaviće da koristi ovu vakcinu protiv kovida-19, saopštio je ministar Nadim Zahavi.
Velika Britanija nastavlja da koristi vakcinu AstraZeneke, iako nije delotvorna protiv južnoafričkog soja virusa
Foto: Pixabay
On je u ponedeljak za Telegraph napisao da je britanska vlada sigurna u svoj trenutni plan vakcinisanja i zaštitu koju će pružiti svima protiv ove opake bolesti.
 
"Moramo da budemo svesni da čak i kada vakcina ima manju efikasnost u zaštiti od zaraze i dalje postoji efikasnost protiv razvijanja teške bolesti, hospitalizacije i smrti i to je ključno za zaštitu našeg zdravstvenog sistema", naveo je Zahavi.
 
Financial Times je u nedelju objavio da je vakcina koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu značajno manje efikasna protiv južnoafričkog soja virusa.
 
Istraživanje je pokazalo da je vakcina korisna protiv ekstremnih slučajeva tog soja, ali da ne sprečava zarazu, prenosi agencija dpa.
 
Južnoafričke zdravstvene vlasti su objavile da će zaustaviti vakcinisanje tom vakcinom i umesto toga sa naučnicima raditi na razvoju vakcine Džonson & Džonson.
 
U Britaniji je registrovano 147 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem.
 
AstraZeneka je u odgovoru na pisanja medija objavila da veruje da njena vakcina štiti ljude protiv teških oblika bolesti. Dodala je da je istraživanje sprovedeno samo na 2,000 mladih i zdravih ispitanika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.