Dostupni linkovi

Ministar: Krediti Abu Dabi fonda išli preko banke brata Mila Đukanovića


Aco Đukanović, većinski vlasnik Prve banke i brat predsednika Crne Gore Mila Đukanovića
Aco Đukanović, većinski vlasnik Prve banke i brat predsednika Crne Gore Mila Đukanovića

Sva dokumentacija u vezi sa kreditima Abu Dabi fonda (ADF), sa koje je skinuta oznaka “interno”, predata je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović na vanrednoj konferenciji za medije.

SDT istražuje da li su sredstva iz kredita nenamjenski trošena i da li su davanjem garancija za kredite nastupile štete po budžet države.

Riječ je o programu podrške ADF za razvoj poljoprevrede na sjeveru Crne Gore. Više osoba saslušano je 4. i 5.februara u SDT, uključujući doskorašnjeg predsjednika Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zorana Vukčevića i Petara Ivanovića, bivšeg ministara poljoprivrede i aktuelnog savjetnika za ekonomska pitanja predsjednika države Mila Đukanovića.

Obojica su iz Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Đukanović, koja je, nakon tridesetogodišnje vladavine, izgubila vlast na izborima avgusta prošle godine.

Prema riječima Stijovića, potpisnici ugovora sa ADF je Vukčević, dok je Ivanović je bio u ulozi svjedoka. Dodaje da se bivše Ministarstvo poljoprivrede, na čelu sa Ivanovićem, u okviru ADF programa bavilo poslovima van nadležnosti tog resora, te da se na dijelu dokumenata javljaju kao potpisnici i bivši ministr finansija Radoje Žugić i poljoprivrede Milutin Simović.

Radoje Žugić koji je aktueni guverner Centralne banke (CBCG) je saopštio da kao nekadašnji ministar finansija nije potpisao aranžman sa Abu Dabi fondom, niti je Ministarstvo finansija izdalo garanciju za taj ugovor u vijeme njegovog mandata. On je navode ministra poljoprivrede Stijovića nazvao grubim neistinama.

Stijović je dalje naveo da se ne zna koji Odbor je odobravao kredite, što konkretno stoji u garanciji Vlade za ovaj kredit, te da je nepoznato da li Vlada obezbjeđuje garanciju u eurima, iako je odluka o zaduživanju u dolarima. Do sada je, prema njegovim riječima, “povučeno” 26,9 miliona kredita.

Za tranšu od 14,5 miliona dolara postoje papiri iz 2017, a potpisana je od bivšeg ministra Milutina Simovića, takođe člana DPS, a prenos sredstavaje izvršen preko specijalnog računa otvorenog kod Prve banke, čiji je većinski vlasnik Aleksandar Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Kasnije ministar Petar Ivanović daje nalog Prvoj banci za prenos sredstava sa posebnog računa Ministarstva poljoprivrede kompaniji Agrocarine. Taj račun se u korspodenciji naziva specijalni račun, napominje Stijović, a zahtjev Ivanovića je na 2,5 miliona dolara.

Stijović je naveo i jedan od dokumenata iz te transakcije:

“Ovim, navodi Stijović, vas obavještavam da je kompanija Agrocarine ispunila uslove po javnom pozivu za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi navodi se u zahtjevu, i stekla uslove za povlačenje sredstava. Shodno navedenom potrebno je da izvršite prenos sredstava u iznosu od 2,5 miliona dolara sa posebnog računa Ministarstva na račun kompanije Agrocarine kod Prve banke”, navodi Stijović.

On dodaje da Ministarstvo finansija nije otvorilo ovaj specijalni račun i da ga nema u njihovom sistemu, a da je ADF vršio direktna plaćanja na taj račun, čime je izbjegnut kompletan sistem državnih plaćanja.

Stijović je novinarima pokazao i jedan od zahtjeva za kredit, koji je bio napisan olovkom na listu papira, iz novembra 2016. Na osnovu tog dokumenta, dodao je, kompaniji Ekoper je dodijeljeno 2,5 miliona dolara.

Ministar je naglasio da se do sada pominjalo da je devet firmi dobilo kredit, ali da je zapravo riječ o ukupno 11, od kojih dva do sada nisu isplaćena. Saopštio je i da nijesu svi ugovori sporni, te da će se u narednih petnaestak dana znati kompletne informacije za svaku pojedinačnu firmu.

SDT istražuje dodjelu i realizaciju kredita iz Abu Dabi fonda (ADF) od aprila 2019., ali je tek nakon preuzimanja ministarstava I Investiciono-razvojnog fonda (IRF) od strane kadrova nove Vlade javnost upoznata sa istragom.

ADF je državna agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojim su 2015 sporazum o krditu od 50 miliona dolara potpisali tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predsjednik odbora direktora IRF Zoran Vukčević.

Istraga je incirana o podjeli dijela tog kredita u iznosu od 23 miliona dolara, koje je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo za devet crnogorskih firmi. Država je bila garant vraćanja kredita.

XS
SM
MD
LG