Bajden čestitao Dan državnosti Srbije; Pomenuo i "međusobno priznanje"- Vučić "već rekao u lice šta misli"

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2021.

08:00

Bajden čestitao Dan državnosti Srbije; Pomenuo i
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

"U ime američkog naroda, upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara", kaže se u cestitki.

Bajden je istakao da, imajući u vidu 140 godina partnerstva dveju zemalja, SAD ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi", naveo je predsednik SAD.

On je posebno istakao podršku SAD postizanju "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje".

"Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije kovid-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana", naveo je Bajden.

"Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik“, zaključio je predsednik SAD. U pismu-čestitci predsednika SAD Džozefa Bajden predsedniku Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, Bajden je istakako podršku SAD postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, kako je naveo - "fokusiran na međusobno priznanje".

Kako je reč je o tome da je u čestitci za Dan državnosti Srbije iz Bele kuće, koje su uglavnom protokolarne, prvi put poslata ovakva vrsta poruke u kojoj se apopstrofira buduće rešenje kosovskog problema međusobnim priznanje Srbije i Kosova, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je na poruku.

"Dobio sam čestitku predsednika Bajdena, hvala mu za čestitku. Što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji ni u jednom aktu svetskih organizacija. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i već sam im u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju", kaže Vučić.

Predsedniku Srbije je u septembru prošle godine na sastanku u Vašingotnu bilo ponuđeno da deo sporazuma bude i odredba o međusobnom priznanju, ali je on rekao da je odbio i ta tačka je izbačena iz Vašingtonskog sporazuma.

Podsetimo, bivši američki predsednik Donald Tram je u prošlogodišnjoj čestici za dana državnosti Srbije, naveo da "normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: