Dostupni linkovi

Kina uslovno odobrila vakcinu kompanije Sinovac


Vakcine kompanije Sinovac protiv bolesti koju izaziva korona virus, ilustrativna fotografija
Vakcine kompanije Sinovac protiv bolesti koju izaziva korona virus, ilustrativna fotografija

Kinesko regulatorno telo za lekove dalo je "uslovno" odobrenje za drugu vakcinu protiv COVID-a 19, Koronavak (CoronaVac) laboratorije Sinovak (Sinovac), saopštila je 6. februara ta laboratorija.

Vakcina je, kako navodi agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na saopštenje Sinovaka, već upotrebljena za vakcinisanje određene rizične populacije, ali ovim odobrenjem može da se koristi i za tzv. širu imunizaciju.

Uslovno odobrenje znači da mogu da se sprovode hitne vakcinacije i u slučaju da kliničko testiranje treba i dalje da se nastavi ali, navodi se, već sada ukazuju da tretman funkcioniše.

Odobrenje je dato posle više proba te vakcine u Kini i u drugim zemljama - Brazilu i Turskoj, iako rezultati po pitanju efikasnosti i bezbednosti još treba da se potvrde, saopštio je Sinovak.

Kina je do sada zvanično odobrila samo jednu svoju vakcinu, krajem decembra, a to je vakcina iz laboratorije Sinofarm.

Prema navodima Sinovaka, testovi obavljeni na velikom uzorku u Brazilu pokazali su globalnu efikasnost vakcine od oko 50 odsto za sprečavanje infekcije i oko 80 odsto za sprečavanje slučajeva zaraze koji zahtevaju lekarsku intervenciju.

XS
SM
MD
LG