BiH

Godišnjica od masovnih protesta, položaj radnika sve gori

Godišnjica od masovnih protesta, položaj radnika sve gori
Foto: N.N. | U Tuzli obilježena sedma godišnjica od protesta, položaj radnika sve gori

TUZLA - Ispred devastirane zgrade "SodaSo" u Tuzli u petak je obilježena 7. godišnjica od početka februarskih protesta, koji su u Tuzli počeli 5. i trajali do 7. februara.

Na masovne proteste te 2014. godine simbolično su podsjetili bivši radnici i kazali da nije došlo ni do kakve promjene.

Prije sedam godina obespravljeni radnici nekoliko firmu u Tuzli su se okupili pred tadašnjim sjedištem Vlade TK i tražili od premijera ostavku. Protesti su prerasli u masovne demonstracije, ali i paljevinu i devastiranje zgrada. Sakib Kopić,  učesnik i sadašnji predsjednik Sindikata solidarnosti, kaže da je danas položaj radnika mnogo gori nego tada.

"Danas radnici nemaju nikakva prava, kao što ih nisu imali ni prije sedam ili prije 20 godina. Ali i radnici i građani su krivi, mi sjedimo kod kuće. Samo masa može natjerati političare da rade u interesu naroda, a ne za vlastiti ili stranački interes", stav je Kopića.

Njegovo mišljenje dijeli i Enes Jaganjac, koji desetak godina čeka naplatu potraživanja iz firme "Poliolchem", koja po sudskim presudama radnicima treba da isplati oko tri miliona maraka.

"Mi trebamo da dobijemo oko tri miliona maraka, po presudama. Nas ima oko 200 radnika. Meni konkretno treba da bude isplaćeno 10.000 maraka", rekao je on.

Bivši radnik "Konjuha" iz Živinica Enes Mustafić uspio je nakon desetak godina protestovanja da ostvari pravo na penziju.

Smatra to uspjehom i svojim, ali i kolega iz firme koji su u ovoj borbi zajedno s njim. "Bio sam na svim protestima što su se dešavali, jer nismo imali ni uvezan staž ni platu. Sad sam od svih tih problema jedino uspio da dobijem penziju od 1. januara 2020. godine", rekao je on.

Sedma godišnjica protesta u Tuzli obilježena je skromno uz dvadesetak obespravljenih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije