Još jedan skandal: Šef finansijske firme GPB kapital ojadio investitore

Šef njujorške finansijske firme GPB kapital, koji je prikupio 1,8 milijardi dolara od investitora, optužen je danas za prevarne radnje slične Ponzijevoj šemi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2021.

18:50

Još jedan skandal: Šef finansijske firme GPB kapital ojadio investitore
Foto: Shutterstock/Torbz

Optužen je da je prikrio loše poslovne rezultate, i za preusmeravanje novca investitora na povećanje plate i finansiranje luksuznih troškova.

Američke vlasti su saopštile da su GPB kapital i direktor firme Dejvid Ðentile obećali investitorima stalni godišnji prinos od 8,0 posto, uz povremene "specijalne" isplate, izveštava Rojters.

Dodali su da je GPB u stvari u velikim gubicima, da je koristio novac novih investitora da isplati ulagače koji su mu upravljanje imovinom poverili ranije, i da je preusmeravao novac za lične potrebe svojih rukovodilaca, uključujući i za kupovinu Ferarija za Ðentilea.

Krivične prijave prete još dvema osobama iz GPB-a, a američka Komisija za hartije od vrednosti i nekoliko državnih regulatora podneli su zahtev i za pokretanjem građansko-pravnog spora u vezi s tim.

GPB nije odmah odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Ponzijeva šema je prevara vezana za investiranje u kojoj se klijentima obećava visoka stopa prinosa, i mali rizik za investitore. Funkcioniše tako što se oslanja na konstantno širenje mreže investitora, pri čemu se sredstva novopridošlih koriste za isplatu prinosa ranim, starijim investitorima, a kad priliv novih klijenata presuši - šema se raskrinkava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: