Mesec nezavisne scene u Bitef teatru, sutra „Čaj sa Kublaj-kanom“

Kultura 03. feb 202110:56 0 komentara
Promo

U okviru ovogodišnjeg Meseca nezavisne scene u Bitef teatru, publika će moći da pogleda dva nezavisna projekta, najavljeno je iz tog pozorišta. Prva je na programu, 4. februara, produkcija trupe Upalimo reflektore pod nazivom "Čaj sa Kublaj-kanom".

Mesec nezavisne scenev uvršten je u program od prošle godine, u sklopu novog koncepta Bitef teatra koji podrazumeva čvršće povezivanje sa temama i estetikama kojima se bavi Bitef festival. Taj progema, kako navodi Bitef teatar, daje poseban prostor za podršku nezavisnim autorima i trupama.

Ove godine, u okviru Meseca nezavisne scene, publika će moći da pogleda dva nezavisna projekta.

U četvrtak, 4. februara, u 19 časova, na programu je produkcija trupe Upalimo reflektore pod nazivom „Čaj sa Kublaj-kanom“ autora Saše Radonjića, po adaptaciji i dramaturškoj intervenciji Aleksandra Milosavljevića.

„Čaj sa Kublaj-kanom je intimna, džepna enciklopedija mojih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine, a sve u formi i ruhu monodrame. Kao u svakoj enciklopediji i ovde su sve odrednice do detalja verodostojne, odnosno predstavljene onako kako su se stvarno zbile, izuzimajući završnu mikronovelu koja baca reflektorsko metaforičko svetlo po dubini i širini tih stvarnih događaja. Autor se nada da njegova na ovaj način artikulisana iskustva mogu nekome nekada u suočavanju sa sličnim traumama biti od koristi, odnosno predstavljati podstrek u nepredavanju stihiji koja bi ih iznenada ponela“, naveo je pisac o drami.

U subotu, 13. februara, u 19 časova, na programu je „Rađanje čoveka na ivici“, prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića.

„Nažalost, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, prinuđeni smo da Mesec nezavisne scene realizujemo u izmenjenom, smanjenom obimu. To je, na kraju krajeva, u skladu i sa sloganom sezone Bitef teatra Na ivici koji, između ostalog, podrazumeva i to da je celokupna pozorišna sezona na ivici održavanja“, navodi se u saopštenju.

Bitef teatar je najavio da će se i u budućnosti, u okviru svojih mogućnosti, truditi da pruži podršku projektima nezavisne scene, navodeći da je jedan od projekata koji je podržan na prošlogodišnjem konkursu za nezavisne projekte, „Future Fortune“ Dragane Bulut, sa uspehom premijerno izveden u berlinskom pozorištu HAU.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!