Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vesić: Dva modela metroa prate boje srpske zastave, a dva su dobila ime po SIMBOLIMA GRADA (VIDEO)

Vesić: Dva modela metroa prate boje srpske zastave, a dva su dobila ime po SIMBOLIMA GRADA (VIDEO)

Dizajnerski biro poznate firme "Alstom", koja je opremila metroe širom sveta, pripremio je za šest modela za budući beogradski metro. Sami su predložili četiri, koja im se čine najboljim za naš glavni grad, pa je srpska delegacija odlučila da sva četiri stavi na glasanje pred Beograđanke i Beograđane.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

- Dva modela su tradicionalna i prate boje srpske zastave, a dva rešenja su pravljena po motivima beogradskih reka i zbog toga se zovu "Sava" i "Dunav" - otkrio je Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglašava da kompozicije imaju sav komfor i da je u njima sve digitalizovano.

- Biće modernije i od trenutno najmodernijeg pariskog metroa na automatizovanoj liniji broj 14 - ističe Vesić.

Pročitajte još

Izuzetno zadovoljan predstavljenim modelima je i ministar finansija Siniša Mali.

- To je nešto najbolje što "Alstom" ima da ponudi, a oni su jedna od najvećih i najboljinh kompanija na svetu u tom domenu. Sve je potpuno kompjuterizovano, i povezano, i sa stanicama, i sa ostalim vidovima saobraćaja na drugim linijama. Potpuna integrisanost celog sistema obezbeđuje i najveću efikasnost saobraćaja. A to je upravo ono što Beogradu treba: kada napravimo metro, da ga u potpunosti integrišemo s BG-vozom, postojećim tramvajskim i autobuskim linijama, kako bi građani što brže, uz što manje trošenja vremena, imali što bolji prevoz - istakao je Mali za "Novosti".

Mali: Koji vam se najviše dopada?

"Koji vam se najviše dopada?" pitao je ministar finasije Siniša Mali pratioce na društvenoj mreži Instagram i uz fotografiju i najavio da će građani Srbije uskoro moći da glasaju kako žele da izgleda beogradski metro.

"Građani će uskoro birati kako će izgledati beogradsku metro između ova četiri modela! Koji vam se najviše dopada?", upitao je Mali.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da delegacija Srbije putuje u Pariz kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u ukupnom iznosu od oko 454 miliona evra i da će jedna od tema biti izbor tipa i modela kompozicije vagona u kojima će se voziti Beograđani u novom metrou.

- Imaćemo priliku da pogledamo šest kompozicija, a od tih varijanti kako bi trebalo da izgledaju vagoni, mi ćemo da izaberemo tri. Zatim ćemo da organizujemo glasanje građana i oni će biti u prilici da glasaju koji će model izabrati. To će biti najmoderniji automatizovani metro - naveo je Mali.