Iz nedeljnika NM

0

Ninova nagrada Basari

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Ninova nagrada Basari

Izvor: Naslovna strana

Dobitnik Ninove nagrade za 2020. je Svetislav Basara za roman Kontraendorfin u izdanju Lagune. Žiri (Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić) je birao među sedam naslova koji su se našli u najužem izboru.

Inače je na konkurs za 67. Ninovu nagradu pristiglo rekordnih 212 romana.Kontraendorfin Svetislava Basare sačinjen je od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo”, stoji, između ostalog u obrazloženju žirija.

Roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti 2006. je Basari doneo prvu Ninovu nagradu, a kako je istakao “manjim delom se nadao ovoj nagradi, a većim nije”. Naslov romana Kontraendorfin autor je preuzeo iz jedne fiktivne endokrinologije. Uručenje nagrade najavljeno je za početak februara.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR