Читај ми!

Školska slava obeležena sećanjem na srpskog svetitelja

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Savindan. Praznik posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, proslavlja se i kao školska slava. Ove godine zbog pandemije koronavirusa u školama nema tradicionalnih priredbi ali se slava simbolično obeležava.

Praznik se obeležava bogosluženjima u pravoslavnim hramovima a školska slava ove godine samo uz rezanje slavskog kolača ali bez đačkog programa. U čačanskoj školi "Vuk Karadžić" obeležili su praznik skromno i bez okupljanja a na sajtu škole je postavljen film koji su pripremili učenici na temu jezičkog bogatstva i različitosti koje je Sveti Sava uveo u svakodnevni jezik.

 

"Tradicionalno mi to obeležavamo školsku slavu, režemo slavski kolač , ove godine to radimo na poseban, neuobičajern način , rezali smo slavski kolač uz prisustvo nekoliko kolega , predsednika Saveta roditelja i predsednik školskog odbora" kaže Milko Ikonić, direktor OŠ Vuk Karadžić, Čačak.Svetosavskih poklona ipak je bilo. U Novom selu kod Vrnjačke banje najmlaži osnovci dobili su knjige o Svetom Savi. Uručila im je Vukica Todorović, osamdesetjednogodišnja učiteljica iz Vrnjačke Banje koja i dalje aktivno učestvuje u obeležavanju školskog praznika ."Sad više deca idu u crkvu nego nekad što su bili, pa idu na te praznike, onda ljudi slave slavu Svetog Savu, i tako da deca znaju neke stvari", ističe Vukica Todorović, učiteljica u penziji. "Uz poštovanje svih mera, zahvaljujući učiteljima i direktorici škole uspeli da decu okupimo i da im na taj naš tradicionalan način poklonimo ono što će im značiti kroz život", naglašava Žarko Marković, udruženje Ćirilica Dobrica Erić.Nekada je u osnovnoj školi u požeškom Glumču vrvelo od đaka, a sada tri odeljenja imaju samo deset osnovaca iz tri sela. Odlučili su da održe tradiciju školske slave, prilagodivši se okolnostima. Nema uobičajene gužve kao prethodnih godina kada je Savindan dodatno povezivao decu roditelje i komšije . „Ove godine je to na drugačiji način obeleženo . Nadamo se da će u budućnosti imati i više dece i i programi školske slave slaviti se u većem broju," kaže Olgica Dragović, učiteljica.

Posle poluvekovne zabrane, praznik Sveti Sava ponovo se obeležava kao školska slava od 1990. Pandemija je uslovila da u školama nema okupljanja ali je slavska tradicija održana
"Slobodno možemo da kažemo da su sve škole proslavile Svetog Savu na način koji je mogao da bude. . I kao što sma pesma u himni kaže pet vekova Srbin je u ropstvu čamio svetitelja Save ime je slavio. Dakle ime Svetog Save se slavilo i ove godine, možemo slobodno da kažemo", pojašnjava Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku
Kako tradicija nalaže nakon rezanja slavskog kolača usledile su zdravice, a ovogodišnja je obavezno imala želju da se naredni Svindan obeleži u školama punim đaka.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво