Beograd ne može da utiče na EP 1Foto: FoNet Ognjen Stevanović; Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Vlast Srbije nema mogućnost da utiče ko će biti pregovarač u dijalogu evroposlanika i srpskih političara, jer Evropski parlament ima svoje procedure i pravila, izjavio je Bojan Klačar, predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID.

Klačar je, komentarišući navode da je zvanični Beograd tražio izuzeće Tanje Fajon iz dijaloga vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, za televiziju N1 izjavio da „nije siguran da će vladajuća stranka ići protiv odluke unutar Evropskog parlamenta“.

Klačar je rekao da dijalog vlasti i opozicije mora da otvori prostor za razne učesnike i za njihove različite pozicije.

„Imamo više od 100 političkih stranaka u registru, ono što bi bilo dobro je da ovaj dijalog obuhvati sve relevantne političke aktere, koji su prisutni u javnom životu, imaju jasne pozicije i koji planiraju ozbiljnije da se bave izborima i  politikom, a to su i parlamentarne stranke kao i one koje su bojkotovale izbore i one koji su napravile loš rezultat“, kazao je Klačar.

On je rekao da i predstavnici vlasti i opozicije koji učestvuju u dijalogu moraju biti spremni na kompromis, „i da odustanu od maksimalističkih zahteva“.

„Mora da postoji iskrenost i vera, ako se to ne desi, pitanje tema i formata biće manje važna. Ono što može drugačije da se desi u odnosu na prethodni dijalog 2019. godine, jeste da u formatu bude dogovoren deo koji bi bio radnog karaktera, da se posle jedne završena teme predje na konkretno regulisanje“, rekao je Klačar, prenosi Beta.

Klačar je takođe rekao da dijalog „ne mora da traje dugo“, kao i da tema dijaloga treba da budu kontrola izbornog procesa, uloga medija i pritisci na birače.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je juče ujutru da je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učestvovanje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Dačić je gostujući na televiziji Hepi ocenio da evroposlanica Fajon „navija za deo opozicije“ u Srbiji u kom je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. „Oni treba da potpomognu taj dijalog, a ne da se stavljaju na nečiju stranu. Izgubili su neku vrstu objektivnosti“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, EU međustranački dijalog treba da bude potpomogne i upitao „kako neko može da smatra da je Fajon objektivna“. Dačić je ponovio da je dogovorio za iduću nedelju telefonski razgovor sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom. Ranije je taj razgovor najavljivan za 27. januar.

Fajon je ranije izjavila da joj je Mekalister preneo da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je da se predstavnici opozicije bune zbog smanjenja izbornog cenzusa, a da je to bio osnovni zahtev opozicije u vreme vladavine prvog predsednika SPS Slobodana Miloševića. On ističe i da je Zakon o izborima, protiv koga se, kako je rekao sada „bune“ predstavnici opozicije u Srbiji, donet nakon promena 5. oktobra 2000. i da od tada nije menjan, osim što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.

Dačić je rekao i da se niko od predstavnika opozicije, koji u medijima najavljuju da traže dijalog o menjanju izbornih uslova, nije predsedniku Narodne skupštine obratio s takvim zahtevom.

„Ako postoje problemi, treba konkretno da se razgovara. Od političkih stranaka nisam dobio nikakav predlog, dobio sam poziv od CeSID-a i Crte koji su tražili da ih primim da razgovaramo o tome, da predoče šta oni misle. Nisam ih još primio, a od stranaka niko se nije javio“, rekao je Dačić.

Povodom pojedinačnih zahteva opozicije da se razdvoje parlamentarni od lokalnih i predsedničkih izbora, kao i da na svima njima ne može da bude nosilac liste neko ko na tim izborima ne učestvuje, Dačić je rekao da su ti zahtevi još uvek neslužbeni. Dodao je da su u prethodnom periodu na način protiv koga se sada bune „svi bili nosioci izbornih lista, i Milošević, i Šešelj, i Vojislav Koštunica i Boris Tadić“.

Napomenuo je i da se zalaže za to da „ne može na svakoj listi da stoji Aleksandar Vučić ili Ivica Dačić“, na izborima na kojima nisu kandidati.

Podsetimo, sa opozicione strane u toku je izrada više dokumenata, odnosno platformi koje će sadržati izborne zahteve.

Na jednoj rade SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i PSG Pavla Grbovića i ona ističe ulogu evropskih posrednika, traži uvođenje izbornog ministarstva radi sprečavanja kapilarnih glasova i kontrole glasanja, te paralelno uređivanje javnih servisa RTS-a i RTV-a.

Na drugoj radi Narodna stranka Vuka Jeremića, zajedno sa neformalnim udruženjem Skupština slobodne Srbije, gde se insistira da opoziciju predstavljaju dva pregovarača. Treću na osnovu dokumenata nevladinih organizacija CRTA i CeSID prihvata SDS Borisa Tadića i Nova stranka Arisa Movsesijana, kao i više drugih.

Na njihov zahtev je uvedena debatna emisija Reč na reč na RTS-u, kakva se emituje u vreme izbornih kampanja. DSS Miloša Jovanovića je učestvovala u tome, ali odbija da razgovara pod posredovanjem EP.

SSP: Pokušavaju da ućutkaju pojedine političare

„Osuđujemo nameru Ivice Dačića i njegovog šefa Aleksandra Vučića da spreče učestvovanje poslanice u EP Tanje Fajon u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca. Ovakav zahtev predstavlja nastavak prakse ućutkivanja pojedinaca i političara koji otvoreno govore da su vlasti u Srbiji napustile evropski put. Još je bestidnije optuživati bilo koga u EU da radi za interese opozicije, kad čak i Dačić zna, jer mu šef toliko dozvoljava da zna, da osam godina slušamo kako to što u Srbiji nema slobode, pravde i normalnog života, predstavlja našu uobrazilju. Nećete vi određivati ko će predstavljati EU u dijalogu. Zna Dačić odlično da nema tih uslova koji od njega ikad više mogu napraviti pobednika“, navodi se u pisanoj izjavi Borka Stefanovića iz Stranke slobode i pravde. Dodaje se da SSP očekuje pristustvo svih poslaničkih grupa u EP na dijalogu o izbornim uslovima. (Podsetimo, sem Vladimira Biličika iz vladajuće Evropske narodne partije, te Tanje Fajon iz opozicionih Socijalista i demokrata, očekuje se i da neko od poslanika evropskih Zelenih i Liberala, uzme učešća u dijalogu). P. D.

Pismo NDB Violi fon Kramon

Inicijativa NDB uputila je pismo poslanici grupe Zelenih Violi fon Kramon Taubadel, koja je poznata kao oštar kritičar vlasti u Beogradu. U pismu Ne davimo Beograd poziva se Fon Kramon i svi predstavnici u razgovorima  vlasti i opozicije u Beogradu da „učine sve u njihovoj moći kako bismo od deklarativnog stava vlasti da će učestvovati u dijalogu i obezbediti sprovođenje samo nekih od predloženih mera, što je način na koji su obesmislili prošlogodišnji dijalog o izbornim uslovima, došli do garancija i stvarnih pomaka“.

„Srbija zaslužuje da se u njoj poštuju najviši demokratski standardi, mi ne pristajemo ni na šta manje i spremni smo da se za to borimo. Iskrena podrška iz Evropske unije je u tom procesu veoma važna jer bez nje broj evroskeptika u Srbiji raste, podržan strahom građana da partneri iz Evrope prećutno podržavaju nedemokratske tendencije koje su zarobile našu zemlju“, navodi se u pismu. NDB posebno pozdravlja aktivno uključivanje predstavnika evropske partije Zelenih za pronalaženje rešenja za uvođenje najviših demokratskih principa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari