Dostupni linkovi

U Crnoj Gori šest preminulih, 563 zaraženih od COVID-19


Montenegro -- People walking in Podgorica (mask, masks, coronavirus, covid), December 23, 2020.
Montenegro -- People walking in Podgorica (mask, masks, coronavirus, covid), December 23, 2020.

U Crnoj Gori je potvrđen korona virus kod još 563 građana, a preminulo je šest oboljelih od COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Uz 633 oporavljena pacijenta, trenutno je aktivno 7730 slučajeva COVID-19, navodi se u saopštenju.

Od početka epidemije, u Crnoj Gori je ukupno registrovano 59825 inficiranih osoba, a preminulo je 783 nosilaca korona virusa.

Prema uporednim podacima država regiona, Crna Gora ima najviše aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika (1239), kao i najveću četrnaestodnevnu incidenciju novih slučajeva infekcije korona virusom (941).

Četrnaestodnevna incidencija je broj novih slučajeva infekcije registrovan tokom 14 dana na 100 hiljada stanovnika.

Sindikat medija Crne Gore je uputio inicijativu Ministarstvu zdravlja da se medijski radnici uvrste u prioritetne grupe prilikom imunizacije stanovništva protiv COVID-19.

Podsjećaju da su medijski radnici među profesijama koje su od izbijanja epidemije “na prvoj liniji odbrane” zbog pravovremenog informisanja građana, što, kako dodaju, znači svakodnevni kontakt sa velikim brojem ljudi i izvještavanje sa mjesta na kojima je velika rasprostranjenost virusa.

Iz Sindikata navode da se medijski radnici ne pominju u Nacionalnoj strategiji za imunizaciju protiv COVID-19 i propratnim dokumnetima koja je Vlada usvojila prošle sedmice.

“Pozivamo ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da revidira Akcioni plan vakcinisanja, kako bi se medijski radnici uključili kao prioritet, i kako bi se preko svojih redakcija dobrovoljno prijavljivali za vakcine”, saopštili su iz Sindikata medija.

XS
SM
MD
LG