U kafemate moraju da ugrade čipove Poreske uprave

Prvog januara ove godine u Hrvatskoj je počela da važi fiskalizacija za kafemate, automate autoperionica i ostale samouslužne uređaje.

Region

Izvor: novac.jutarnji,hr

Utorak, 26.01.2021.

15:36

U kafemate moraju da ugrade čipove Poreske uprave
Foto: tartanparty/Shutterstock

Dosad je prijavljeno 16.180 uređaja sa ugrađenom opremom za fiskalizaciju, saznaje Jutarnji list u Poreskoj upravi Hrvatske.

Pomenuta brojka samouslužnih aparata u fiskalizaciji nije konačna jer, kako su istakli u Poreskoj upravi, do kraja tekućeg meseca traje rok koji je vlasnicima ovih uređaja dat za ugradnju pripadajućeg softvera i prijavu o tome.

"Obveznik fiskalizacije dužan je pre početka prodaje putem samouslužnih uređaja da dostavi podatak o svakom uređaju, a tek nakon dostave podataka može početi sa prodajom putem samouslužnih uređaja i sprovođenjem postupka fiskalizacije prodaje", dodaju "poreznici".

Napominju kako ulazak svakog samouslužnog uređaja u sistem fiskalizacije ne znači obavezu vlasnika izdavanja računa potrošačima, već "obavezu da se postojeće programsko rešenje nadogradi na način da u trenutku prodaje fiskalizuje podatak o prodaji".

Odluka iz 2018.

Iako bi se uključivanje samouslužnih aparata u fiskalizaciju u sadašnjem trenutku, kada je u Hrvatskoj zabranjen rad kafića i većine ugostiteljskih objekata u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, mogao tumačiti kao pokušaj države da pooštri kontrolu prometa preduzetnika koji nisu obuhvaćeni zabranom, odluka o fiskalizaciji ovih uređaja donesena je još 2018. godine.

Zatim je, pripadajućim pravilnikom Poreske uprave koji je donesen lane, ostavljeno vlasnicima tih uređaja vreme za prilagođavanje rešenju koje je stupilo na snagu početkom ove godine.

Najnovijim krugom fiskalizacije dodatno je sužen prostor sivoj ekonomiji u Hrvatskoj, a u slučaju vlasnika porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji su se požalili da iz svojih prihoda ne mogu finansirati ugradnju ove opreme, postignut je kompromis da Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske osigura novac za fiskalizaciju mlekomata, jajomata, uljomata i medomata, prenosi Jutarnji list.

Procenjuje se da je takvih vlasnika porodičnih poljoprivrednih gazdinstava stotinak.

Država je spremna da isplati 5.000 kuna (oko 660 evra) podrške za fiskalizaciju uređaja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Za razliku od vlasnika aparata sa proizvodima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji očigledno jedva spajaju kraj s krajem, za vlasnike kafemata i aparata sa grickalicama svi procenjuju da ostvaruju jako dobre profite jer imaju vrlo mali trošak radne snage, ne plaćaju porez na potrošnju i imaju vrlo povoljne mogućnosti nabavke robe, naročito kafe.

Fiskalizacija bi mogla da potvrdi ili demantuje takve navode, s tim da su početni podaci o prijavljenim aparatima već potvrdili početne procene da je na hrvatskom tržištu oko 20.000 raznih samouslužnih uređaja.

Godina izveštaja

U svakom slučaju, na pitanje kakav je dosadašnji saldo fiskalizacije samouslužnih aparata, u Poreskoj upravi kažu da ti podaci u ovome trenutku nisu poznati.

"Obveznici fiskalizacije koji su bili dužni da prijave prodaju putem samouslužnih uređaja od 1. januara ove godine, predaće godišnje izveštaje za 2022, i to za ukupne prihode koje su ostvarili na nivou godine, što uključuje prihode svih delatnosti koje obveznik obavlja", poručili su iz pomenute uprave.

Drugim rečima, ako preduzetnik koji ima samouslužne aparate ima još neku registrovanu delatnost, iz njegovog izveštaja neće biti vidljivo koliko je prihoda ostvario od aparata, a koliko od nekih drugih delatnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: