KOBI BRAJANT JE MRTAV! REČENICA U KOJU JE I DANAS TEŠKO POVEROVATI: I 366 dana posle tragedije svi pričaju o Crnoj Mambi! VIDEO
Foto: Profimedia

godina prođe

KOBI BRAJANT JE MRTAV! REČENICA U KOJU JE I DANAS TEŠKO POVEROVATI: I 366 dana posle tragedije svi pričaju o Crnoj Mambi! VIDEO

Košarka -

Prošla 2020. odnela je mnogo poznatih ljudi, ali je početak godine doneo vest o helikopterskoj tragediji u kojoj su poginuli košarkaš Kobi Brajant, njegova trinaestogodišnja ćerka Đijana i još sedam ljudi.

Glavni junak ove priče Kobi Brajant rođen je 1978. godine u Filadelfiji, a otac Džo takođe je bio poznati NBA košarkaš. Ime je dobio tako što su roditelji u restoranu u Japanu dobili videli naziv poznate kobe govedine.

Deo detinjstva proveo je u Italiji gde je njegov otac igrao po završetku NBA karijere i tu je naučio jezik, zavoleo fudbal i počeo da navija za slavni Milan. Po njemu će se uskoro nazvati jedan trg u Ređo Emiliji.

Kobi je bez sumnje bio jedan od najboljih košarkaša svih vremena. To govore brojke. NBA Draft 1996 i dan danas se smatra jednim od najbogatijih, talente gledajući, draftova u istoriji najjače lige na svetu. U elitno takmičenje su tada uskočili: Stiv Neš, Alen Ajverson, Ben Volis, Rej Alen, Stefon Marburi, Predrag Stojaković, i da, prvi u istoriji bek šuter draftovan direktno iz srednje škole, sedamnaestogodišnjak po imenu Kobi Brajant.

Kao 13. pik izabran je od strane Šarlot Hornetsa, da bi igrom slučaja bio poslat u Los Anđeles Lejkerse u zamenu za Vladu Divca.

Iako je i tada Brajant slovio za veoma talentovanog igrača, bilo je onih koji su smatrali da je taj potez loš, jer se radilo o „klincu" iz srednje škole, a dobio je šansu da nosi dres velikog kluba umesto iskusnog centra iz Srbije.

U intervjuu za ESPN, pre četiri godine, Divac je objasnio da na taj trejd gleda kao na dobru stvar za obojicu.

„To je, na neki način, bila potvrda i mojih kvaliteta, koliko sam vredeo ekipi. Ako vas trejduju za Kobija, to znači da nisi loš", rekao je tada Divac uz osmeh. A toj priči treba dodati i detalj sa Kobijeve poslednje utakmice protiv Kingsa, kada mu je Divac kao generalni menadžer Sakramenta prišao i uz reči: "Ovo je tvoje", poklonio mu dres Šarlota sa brojem 8.

A kad već pominjemo naše košarkaše u NBA, tu je i legendarni snimak na kom Brajant psuje na srpskom.

Iako se nisu uvek slagali, Brajant je u tandemu sa Šekilom O'Nilom, vratio Lejkerse u vrh NBA lige. Poslednje dve titule u klupskoj istoriji, 2009. i 2010. godine, Lejkersi su osvojili zahvaljujući odličnoj saradnji Brajanta i Španca Paua Gasola.

Neka od Brajantovih najvećih dostignuća su najkorisniji (MVP) NBA igrač 2008. godine i dvostruki najkorisniji igrač u NBA finalima. Uz to je i dva puta bio najbolji strelac lige i dvostruki je olimpijski šampion.

Njemu u čast američki portal "Clutchpoints" izdvojio je sedam zanimljivosti o Brajantovoj karijeri koje verovatno niste znali:

Kroz karijeru Brajant je utakmicu sa 40+ postignutih poena odigrao protiv svake ekipe u ligi.

Utakmica u kojoj je postigao 81 poen (Lejkersi su ukupno postigli 122) je najveći procenat koji je neki igrač imao u ukupnom broju poena svoje ekipe (66 procenata) i najveći procenat jednog igrača od ukupnog broja poena na utakmici (36 procenata).

Jedini igrač u poslednjih 50 godina koji je spojio četiri utakmice sa 50+ postignutih poena. To mu je 2007. godine pošlo za rukom.

Još uvek je najmlađi igrač koji je ikada stigao do 30, 31, 32, i 33 hiljade poena.

Drži rekord Lejkersa po broju utakmica sa 60+, 50+, 40+, 30+, 20+, 10+ poena. Šest puta je išao preko 60, a 26 puta preko 50 postignutih poena na meču. Preko 40 poena je ubacivao neverovatnih 124 puta.

Kobi je jedini igrač u istoriji lige koji je postigao 600 "plejof" poena tri sezone zaredom.

Od Brajantovog dolaska u ligu 57 igrača je postizalo više od 50 poena na utakmici, ali samo su trojica to uspela više od 10 puta. Pored Kobija to su Ajverson i Lebron.

I moglo bi još da se priča. Pa da se recimo kaže i da je Kobi nadimak Crna Mamba, dao sam sebi pošto je odgledao film Kil Bil, Kventina Tarantina u kojem je naziv te zmije, poznate po agresivnosti i agilnosti, bio tajni naziv za smrtonosnog ubicu.

Zanimljive su i teorije o promeni broja. Kobi je kao što znamo počeo sa osmicom, a priča se završila kada je na leđima imao broj 24. Neke od teorija o promeni broja su sledeće.

- Broj 24 označava da on dnevno radi 24 časa na sebi. To je bio odgovor Brajanta na ovo pitanje kada je gostova na TNT-ju.

Kobi je broj 8 promenio nakon poraza od Finiks Sansa u prvoj rundi plej-ofa 2006. godine. Brajant je odrastao u Italiji, a navodno mu je tokom detinjstva idol bio Majk D'Antoni koji je tada nastupao u italijanskom prvenstvu i nosio je broj 8. U toj utakmici protiv Sansa, Brajant je konstano bio grubo fauliran, a trner Finiksa je bio upravo D'Antoni.

Jedna teorija kaže da je nakon skandala kada je bio osumnjičen za silovanje, cela njegova reputacija bila uništena pa je želeo nov početak - uključujući i novi broj!

Ima i onih koji kažu da je uzeo broj koji je za jedan veći od 23 kako bi time poslao poruku Majklu Džordanu da je za jedan korak ispred njega. Interesantno je da je ova teorija najzastupljenija kod ljubitelja igre pod obručima. Za broj u kom je okončao karijeru, vezana je i jedna priča posle smrti. Porodica je pristala da se komemoracija održi 24.2. po brojevima koje su igrajući košarku nosili Kobi i Đijana, ali se o mestu gde počivaju vrlo malo zna.

Sahrana je održana na privatnom groblju u "Korona del Maru", u okolini grada Njuport Bič u Kaliforniji, koji ima pogled na okean.

Pravila ovog groblja su takva, da ukoliko porodica ne želi da se odaje lokacija, to ostaje stroga tajna, a Kobijeva supruga Vanesa je odlučila da to ostane informacija koju neće znati niko osim Brajanovih najbližih, koji su i prisustvovali poslednjem oproštaju na provatnoj ceremoniji u najužem krugu porodice.

O Kobiju Brajantu i poslednjoj sezoni u Lejkersima sniman je dokumentarni serijal, čije se objavljivanje očekuje. Iako je to bila najlošija sezona velikog asa, videćemo detalje i priče, koje će, dodatno sovetliti zvezdu koja ne bledi.

Za kraj i priča koju je po povratku iz NBA gde je između ostalog bio i pomoćni trener Lejkersa kazao Etore Mesina. Odgovarajući na pitanje kako je raditi i koliko NBA treneri imaju autoritet Italijan je rekao:

- Kakav autoritet! Kako ja da nešto kažem Brajantu, kad on helikopterom dolazi na trening!

Prokleti helikopter!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track