Telekom i Telenor ne demantuju plan uništenja SBB-a i slobodnih medija

Ekonomija 26. jan 202119:15 > 29. jan 2021 13:24 29 komentara

Ni Telekom ni Telenor u saopštenjima za javnost ne demantuju saznanja N1 televizije da su ove dve kompanije sklopile sporazum prema kome Telenor može da koristi resurse i TV kanale državne kompanije. Umesto objašnjenja samog sporazuma, Telekom optužuje SBB da zloupotrebljava medije za obračun sa konkurencijom, dok Telenor saopštava da će poštovati zakone i da u ovom trenutku nema konkretne proizvode ili usluge koje bi najavili. Podsećamo da se u planu u koji je N1 imao uvid, navodi da je cilj ugovora, osmišljenog u državnom Telekomu, konačno slamanje SBB-a, kako više ne bi mogao da ulaže u slobodne medije u Srbiji.

Plan uništenja slobodnih medija predstavljen je rukovodstvu državnog Telekoma krajem prošle godine. Zatim je, kako saznaje N1, Izvršni odbor na 388. sednici 1. decembra potvrdio predlog ugovora sa Telenorom. Plan je obelodanio aktuelni direktor Telekoma Vladimir Lučić, pre smene svog prethodnika Predraga Ćulibrka. Telekom nije odgovorio na pitanje N1, ali je ubrzo nakon njega izdao saopštenje u kome ne demantuje postojanje ugovora sa Telenorom koji za cilj ima slamanje SBB i rušenje slobodnih medija.

Povezano:

„SBB se plaši i, sudeći po reakciji, procenjuje da će zbog razvoja Telekoma imati pad tržišnog učešća na ispod 30 odsto. Ovo je najbolji dokaz rasta i razvoja Telekoma Srbija u poslednje dve godine. Time postaje jasno da je cela kampanja United Grupe o propasti Telekoma Srbija bila zasnovana na neistinama i zamenama teza“, navedeno je u saopštenju Telekoma.

Plan u koji je N1 imao uvid pokazuje da će baš Telekom u ovom poslu biti gubitnik, jer će u bescenje dati svoje kapacitete Telenoru. Za Telekom novac u ovom poslu, očigledno, nije glavni motiv, već konačno slamanje SBB-a kako je to objasnio Vladimir Lučić članovima izvršnog odbora.

Telekom do vesti N1 nije odgovorio na pitanje zbog čega se u poslovanju rukovodi političkim interesima, a ne tržišnim principima.

Od Telenora nismo dobili konkretan odgovor na pitanje da li su svesni krajnjeg cilja ugovora sa državnom kompanijom, već saopštenje da trenutno nemaju nove sadržaje…

„Želimo da pružanjem inovativnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima nastavimo da razvijamo tržište, i uvek tražimo prilike za dalje širenje ponude. Uvek postupamo i nastavićemo da poslujemo u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Srbije i najvišim standardima na tržištu. U ovom trenutku nemamo konkretne proizvode ili usluge koje bismo najavili, niti dodatne komentare“, saopštili su iz Telenora.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da ovako vlast pokazuje da po svaku cenu želi da spreči slobodu medija.

„Telekomom rukovodi država Srbija, to je nadležnost Vlade, a mi znamo da je Vlada pod patronatom predsednika Republike, to je jedna činjenica. Imate sada jednu privatnu firmu koja se zove Telenor i sada državna firma stavlja na raspolaganje svoje predajnike i ne samo to – ono što sam pročitala u jednoj vesti na engleskom jeste da se Telekom obavezuje da će omogućiti Telenoru prenos svih njihovih proizvoda i proizvoda koji potiču od medija“, navela je Rakić Vodinelić.

Ovim sporazumom Telenor bi imao u ponudi i TV kanale MTS-a.

Ako se odobri, sporazum Telekoma i Telenora preti da postane monopolski sporazum, kaže Vesna Rakić i objašnjava da uništavanje nekog trećeg nije lojalna konkurencija.

„Ali budući da se u krajnoj konsekvenci sve to svodi na prenošenje medijskog sadržaja čiji smo konzumenti mi, građani Srbije, onda moramo sebi da postavimo pitanje da li je nama lepo da budemo obaveštavani samo sa jedne strane o nečemu što nas uopšte ne interesuje ili nam je možda lepše da budemo obavešteni sa više strana, da imamo pravo izbora“, navodi Rakić Vodinelić.

U domaćinstvima u kojima se prati N1 i Nova S su potpuno drugačiji stavovi nego tamo gde ti kanali nisu dostupni,  ocenjuje politikolog Boban Stojanović.

„Ako pogledate šta radi Telekom, to je da pokušava da istisne SBB iz bilo kakvih ponuda i da građanima ponudi po netržišnim cenama nekakve forme i ugovore. Siguran sam da će Arena sport, koja je u vlasništvu Telekoma Srbije, bacati milione evra poreskih obveznika, jer će Telekom da finansira kako bi preuzela – na primer, kako bi preuzela sportska takmičenja koja su pod pokroviteljstvom Sport Kluba, a dobar deo publike odlučuje se na osnovu sportskih kanala… Da  pokuša i to da preuzme, tako da je to jedan ozbiljan politički obračun i vlast će učiniti sve da skloni pre svega N1 i Nova S iz što većeg broja domaćinstava“, ocenjuje Stojanović.

Priča o sporazumu Telekoma Srbije i Telenora, koja bi kao ishod mogla imati novi udar na slobodne medije u Srbiji, izazvala je burne negativne reakcije na društvenim mrežama.

SBB je deo United Grupe u okviru koje posluje i N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare