Pozornica

Kabare Đurđe Vukašinović: Edit Pjaf je moja plemenita misija

Kabare Đurđe Vukašinović: Edit Pjaf je moja plemenita misija
Foto: N.N. | Kabare Đurđe Vukašinović: Edit Pjaf je moja plemenita misija

BANJALUKA - Popularni autorski projekat glumice Đurđe Vukašinović, kabaretska predstava "Edit Pjaf", ugledao je svjetla reflektora i ove godine izvedbom ovog komada u ponedjeljak naveče.

Predstava je odigrana u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera i ograničen broj mjesta u publici. Publika je bila u prilici da uživa u ovoj priči o jednoj od najvećih francuskih pjevačica, a glumica je navela kako između nje i lika koji tumači postoji čvrsta konekcija zasnovana na dubokom razumijevanju.

"Nju osjećam kao što osjećam i sebe, što je publika odmah prepoznala. Edit Pjaf je moja plemenita misija. Ljudi su željni iskrenih emocija, a to je Edit Pjaf", objasnila je Vukašinovićeva.

Ova kabaretska predstava premijerno je izvedena u avgustu prošle godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a poslije premijere imala je uspješan festivalski život. Na 15. festivalu "Dani malih stvari" u Trebinju Đurđa Vukašinović je dobila nagradu za najbolju glumicu, dok se iz Rume (Srbija) vratila kao pobjednička  predstava 23. "Art trema festa", kada je Đurđa u Banjaluku donijela "Zlatnu masku" za najbolju predstavu.

Umjetnost je, kako kaže, uvijek u njoj budila neko plemenito ushićenje, bilo da je na sceni ili u publici.

"Ova globalna nepogoda probudila je nemir u svima nama koji živimo za umjetnost i od nje, jer nam ona omogućava egzistenciju. Riječi su šture da bih iskazala osjećaj zahvalnosti prema Upravi Banskog dvora, na čelu sa gospodinom Mladenom Matovićem, koji je nemjerljivom nesebičnošću omogućio svima nama da u ovo teško vrijeme umjetnost praktikujemo i da umjetnost uživamo. Ova kuća, u ovo nezdravo vrijeme, primijenila je zrelu i zdravu strategiju koja vrlo promišljeno u centar stavlja umjetnost: s jedne strane umjetnika i njegovo djelo, a sa druge strane publiku, zbog čega ova kuća, kao takva, i postoji", naglasila je Đurđa Vukašinović.

"Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu, navodeći gledaoca da je sam potvrdi. Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koja vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao, a smisao je čista ljubav koja nudi slobodu", rečeno je o predstavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije