Linkovi

Pred Sjedinjenim Državama i Rusijom izazov produženja START-a


Ilustracija: ruska i američka zastava (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo)
Ilustracija: ruska i američka zastava (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo)

Pred Sjedinjenim Državama i Rusijom ostalo je još desetak dana da usaglase produženje sporazuma START o kontroli nuklearnog naoružanja - koji ističe 5. februara.

Strateški sporazum o smanjenju naoružanja START potpisan je 2010. Ograničava broj nukleranih bojevih glava, projektila i bombardera koje mogu rasporediti Rusija i Sjedinjene Države.

Odbrambeni stručnjaci upozoravaju da bi eventualni neuspeh u razgovorima o produžavanju sporazuma mogao doprineti intenziviranju trke u naoružanju i napetosti između Moskve i Vašingtona, izvestila je agencija Rojters.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da će biti potrebni značajni napori kako bi dve države postigle dogovor o produženju START-a pre isteka u februaru.

Moskva i Vašington ulažu napore jer se istek važenja sporazuma brzo približava. Produženje je u interesu obe zemlje – kao i čitavog sveta”, rekao je Peskov.

Robert Vud, stalni američki predstavnik pri Konferenciji za razoružavanje, izjavio je u Ženevi da je planirano produženje sporazuma START predsednika Džoa Bajdena u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država i početni korak za uključivanje Moskve.

Produženje ima još više smisla u trenutku kada odnosi sa Moskvom nisu na najboljem nivou”, rekao je Vud na konferenciji o razoružavanju u Ženevi.

Genadij Gatilov, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, rekao je da Moskva željno iščekuje produženje sporazuma.

Vreme koje bi se dobilo produženjem START-a pružilo bi priliku Rusiji i Sjedinjenim Državama da zajedno ozbiljno rade na pronalaženju odgovora na pitanja u oblasti međunarodne bezbednosti i stabilnosti u strateškom smislu”, rekao je Gatilov tokom konferencije.

Nekoliko državnih delegacija učesnica konferencije u Švajcarskoj takođe su ohrabrile produženje sporazuma START.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta bezbednosti, prošle srede je telefonom razgovarao o produženju sporazuma START sa novim američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

Bela kuća je protekle sedmice saopštila da će američki predsednik Džozef Bajden tražiti petogodišnje produženje sporazuma START - poslednjeg velikog pakta o nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Država i Rusije.

Kremlj je reagovao objavom da će pozdraviti nastojanja Bajdenove administracije da proširi pakt.

XS
SM
MD
LG