BiH

Dodik: Nećemo dozvoliti da se istorija prekraja

Dodik: Nećemo dozvoliti da se istorija prekraja
Foto: N.N. | Dodik: Nećemo dozvoliti da se istorija prekraja

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, veoma značajan datum u istoriji čovječanstva koji ostaje da trajno svjedoči o monstruoznom genocidu koji su počinili fašisti i njihovi pomagači u Drugom svjetskom ratu.

"Oslobađanjem zloglasnog logora Aušvic 27. januara 1945. slobodarski narod, među kojima su u značajnoj mjeri učestvovali i Srbi, izvojevao je veliku bitku protiv fašista i zločinaca, ali i suočio se sa svim strahotama genocida u kojem su ljudi gubili život samo zato što su druge vjere, nacije ili rase", istakao je Dodik.

On je naglasio da pokušaj istorijskog revizionizma predstavlja relativizovanje zla i skrivanja istine.

"Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se istorija prekraja i da falsifikati postanu istina. Zadatak svih nas je da generacije koja dolaze nastave to svjedočenje, jer je to naš dug prema žrtvama genocida koji su počinili fašisti u Drugom svjetskom ratu", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je dio te tragične istorije obuhvatio i prostor bivše Jugoslavije, BiH i današnje Republike Srpske, sa ogromnim brojem žrtava među kojima je najviše bilo Srba i Jevreja, nad kojima je izvršen genocid koji je podrazumijevao sistematsko uništavanje muškaraca, žena, djece i staraca.

"Zločin koji se dogodio narodima koji su bili žrtve nacističkog progona tokom Drugog svjetskog rata najmračniji je dio savremene ljudske istorije koji mora ostati u sjećanju svih nas, jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost", poručio je Dodik.

On je ukazao da se ljubav prema sopstvenom narodu ne smije ispoljavati kroz mržnju prema drugim narodima, a pogotovo ne način na koji su to činili fašistički i nacistički režimi, saopšteno je iz Kabineta srrpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Naša budućnost treba da se zasniva na osudi svakog zlodjela i iskazivanju dužnog pijeteta prema svim nevinim žrtvama zločinačke fašističke i nacističke ideologije sa jasnom željom da ona više nikada ne oživi", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije