Vesti

0

FATF: Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara

Autor: IG

Izvor: Beta

FATF: Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara

Izvor: pixabay

Medjudržavno telo za sprečavanje pranja novca FATF (The Financial Action Task Force) reagovalo je šest meseci nakon što je javnost u Srbiji saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da "češlja" račune brojnih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i medija, ocenivši da je "takva provera bila bez osnova", objavljeno je na sajtu Raskrikavanje.rs.

Taj sajt objavio je danas da su prethodno isto to zaključili i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava, odnosno da "Srbija zloupotrebljava zakone protiv terorizma da potkopava i ograničava rad nevladinog sektora".

"FATF je ustanovio da Srbija, prema medjunarodnim standardima, nema prava da traži ovakve podatke bez osnovane sumnje da organizacije učestvuju u finansiranju terorizma", navodi se na sajtu, koji je deo projekta Nevladine organizacije za unapredjenje istraživačkog novinarstva KRIK.

U zvaničnom izjašnjenju o ovom slučaju FATF je ocenio da "zahtevi bez osnovane sumnje (na pranje novca i finansiranje terorizma) nisu u skladu sa FATF standardima".

Taj zaključak su doneli prošlog meseca, nakon što su im se obratile Ujedinjene nacije za ljudska prava zbog ovog slučaja, dok su prethodno u novembru 2020. godine ekspreti UN saopštili da se boje se da Srbija zloupotrebljava svoja ovlašćenja kako bi dobila podatke o onima koji prate rad vlasti i da bi suzbila slobodu govora.

"Neopravdanom upotrebom ovog zakona zastrašuju se pripadnici civilnog društva i oni koji brane ljudska prava, ograničavanjem njihovog rada i prigušivanjem svake kritike vlade", navodi se u saopštenju UN, koje prenosi Raskrikavanje.rs.

Na spisku Uprave za sprečavanje novca našli su se novinari, urednici i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom: KRIK, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), kao i direktor CINS-a Branko Čečen i direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev.

Uprava se raspitivala i za magazin Nova ekonomija, Novosadsku novinarsku školu, kao i za dva najveća novinarska udruženja - NUNS i UNS.

Od nevladinih organizacija se na meti Uprave nalaze one čiji predstavnici često kritikuju poteze aktuelne vlasti - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centar za vladavinu prava advokata Ivana Ninića, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Vojvodjanski gradjanski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i drugi.

Od političara, na spisku se nalazi Vuk Jeremić, predsednik opozicione Narodne stranke.

Uprava se interesuje, i za one koji nisu u javnosti prepoznati kao kritičari vlasti, poput Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR