26. januar  2021. 13.15  | Izvor: Tanjug

Savet Evrope pozdravlja dijalog i mini-šengen, kritika izbornom procesu

STRAZBUR -

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o napretku za 11 zemalja, među kojima je i Srbija, pozdravljajući pozitivne pomake i napredak postignut tokom izveštajnog perioda.

U Rezoluciji je pozdravila nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije nakon 20-mesečnog zastoja, kao i uspostavljanje mini-šengenske zone radi povećanja saradnje sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Istovremeno, Skupština SE je izrazila zabrinutost zbog nerešenih pitanja u važnim oblastima i kao primer navela izbore održane u junu 2020. godine i bojkot nekoliko opozicionih politickih partija.

To je, kako se navodi u Rezoluciji, rezultiralo formiranjem novog parlamenta bez održive opozicije (sa izuzetkom nekih članova iz manjinskih partija), uprkos spuštanju izbornog cenzusa u poslednjem trenutku.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope takođe je kritikovala upravljanje pandemijom kovid-19 u vreme izbora, apostrofirajući ukidanja restriktivnih mera zaključavanja tokom predizborne kampanje i njihovo, kako se navodi, neočekivano ponovno uvođenje nakon ponovljenih izbora 1. jula.

Shodno tome, Skupština SE je u Rezoluciji pozvala Srbiju da neguje inkluzivni dijalog sa svim političkim strankama kako bi se osigurao pluralizam stavova prilikom pripreme reformi, posebno revizije Ustava koja je u toku radi jačanja nezavisnosti sudstva.

Apelovala je na državu i da ojača položaj i delovanje nezavisnih institucija, te da preispita izborno zakonodavstvo na osnovu konsenzusa glavnih političkih snaga kako bi se izgradilo poverenje u izborne procese.

Smatra da je neophodno poboljšati situaciju u medijima, istražiti napade na novinare i stvoriti uslove koji omogućavaju civilnom društvu i nezavisnim medijima da izraze kritičke stavove, te osiguraju zdrav nadzor javnih institucija.

Pozvala je Srbiju i da zauzme čvrst stav protiv govora mržnje koji, kako je navedeno, neguje neprijateljstvo prema novinarima, ljudskim aktivistima i političkim protivnicima.

Srbija je među 11 zemalja koje podležu punom nadzornom postupku Parlamentarne skupštine SE (Poljska, Ruska Federacija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Republika Moldavija, Turska, Ukrajina,Albanija, Jermenija, Azerbejdžan), tri zemlje su uključene u dijalog nakon praćenja (Bugarska, Crna Gora i Severna  Makedonija).

Tagovi
Srodne vesti