26. januar  2021. 11.53  | Izvor: Tanjug

"DRI da proveri Srbijagas u oblasti gasifikacije"

NOVO MILOŠEVO -

Gradovi u Srbiji na gasifikaciju u proseku čekaju 10 godina, zbog toga će cilj Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu biti da se ona ubrza, uprkos tome što o toku gasifikacije nemamo detaljne informacije od "Srbijagasa", izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je kazala da je Ministarstvo uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da provere poslovanje "Srbijagasa", naročito u oblasti gasifikacije.

"Informacije koje mi imamo jesu da su se rokovi četiri puta pomerali, da nisu rađene sve one studije koje je trebalo da budu urađene i koje bi nam pokazale koliko će biti priključaka, a koliko je realno prijavljenih", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Novom Miloševu, odgovarajući na pitanje kada će biti sprovedena gasifikacija u Šidu.

Ističe da je za nju kao ministarku poražavajuće da je ugovor o sprovođenju gasifikacije vredan 16 miliona evra potpisan sa italijanskom kompanijom, koja, kako navodi Mihajlović, prema podacima iz APR-a ima jednog zaposlenog.

"To je slika gasifikacije u Srbiji u poslednjih 10 godina, i to mora da se menja, zato što Srbija hoće da ulaže u gasifikaciju", rekla je Mihajlović.

Zato je, kaže, bitno da se s jedne strane vodi računa o tome ko zaista može da se priključi, a s druge strane da se pronađe preduzeće koje će gasifikaciju obavljati efiksano, profitabilno i na pravi način, uz prethodno obavljanje svih studija.

Ističe da je sprovođenje gasifikacije u našoj zemlji veliki projekat, poput izgradnje bilo kog autoputa, jer se, kaže, radi o stotinama miliona evra koje je potrebno uložiti u taj projekat.

"Kada smo pomenuli Srbijagas... Tražićemo sve izveštaje, tražićemo da se nadležni organi time pozabave i ovom prilikom pozivam sve zaposlene u Srbijagasu, Transportgasu, distribuciji gasa, povezanim preduzećima i svima koji smatraju da postoje određene dokumentacije i informacije koje mogu da pomognu Ministarstvu u procesu gasifikacije, da se jave", rekla je Mihajlović.