Bugarska: Zimska palata blizu Boga 1

Prethodnih nedelja prava zima nas je podsetila na svoje čari i na to koliko može biti lepa čak i u velikom gradu.

Godina 2020. i globalna pandemija koju smo živeli i još uvek živimo, nekako nam je progutala uspomene i čvrsto ih zatvorila u fioke sećanja. Zato je bilo sjajno podsetiti se kako čarobna zima može biti.

Pošto smo mi narod koji najčešće stvari rešava u poslednjem trenutku, a takva je i trenutna situacija, nadamo se da je mnogima ova zimska idila bila inspiracija da se zapute u planine, da im je dala ideju da pođu na skijanje.

Kao što smo pisali u tekstu početkom januara, izbor skijaških centara u koje se može putovati i dalje je sužen, ali neke stvari su se ipak promenile nabolje. Na primer, u Bugarsku i njena skijališta (i nazad) može se sada bez PCR testa, što je značajna ušteda nakon poskupljenja istog.

Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti ski-centrima koje su komšije doterale i zategle za ovu ski-sezonu, među kojima su najpoznatiji Borovec, Bansko i Pamporovo, koji za drugim evropskim skijalištima zaostaju samo po cenama, koje su ovde osetno niže.

Savremeni sistemi staza i ski-liftova, široka ponuda novih i luksuznih hotela sa spa centrima, povoljan i kvalitetan apartmanski smeštaj, prirodne lepote i izuzetna planinska klima sa mnogo snega i sunčanih dana, svakako su aduti bugarskih skijaških centara, kao i činjenica da se do njih iz Srbije lako stiže.

Ima tu još jedna stvar, naš čovek se u Bugarskoj oseća kao kod kuće. U gradićima pored skijališta vlada ljubazna, domaćinska atmosfera, a dobra stvar je što u nekom od brojnih interesantnih lokala opušteno može da se „okrene“ tura za društvo, bez straha da će vas to lišiti jedne mesečne plate.

Položaj Boroveca je prilično zanimljiv. Smešten je usred guste borove šume, u samom podnožju Musale, najvišeg vrha na planini Rila. Najviši planinski vrh na Balkanu ime je dobio za vreme dominacije Turaka Osmanlija. Mus Alah – Bliže Bogu.

Obratili smo pažnju na Borovec i zbog jednog ozbiljno dobrog hotela koji se zove Festa Winter Palace i nalazi se u samom centru naselja. Profesionalci kažu da je hotel udaljen 50 metara od staze “Crvena zastava“ i četvorosedne žičare “Sitnniakovo Ekspres“. Objekat privlači pažnju i svojim izgledom. Zaista podseća na dvorac iz nekakve zimske bajke. Najprivlačniji je ipak ovaj deo opisa hotelske usluge: cena uključuje smeštaj na bazi polupansiona, korišćenje bazena, fitnes centra, sauna, parnog kupatila, relaks zone i besplatan wi-fi.

Postavlja se pitanje da li treba tražiti dalje. Aktivan ski-odmor u „Zimskoj palati“ blizu Boga! Može li bolje?

Zato, ako već niste bili na planini ove zime, svratite do agencije Odeon World Travel i organizujte sebi zasluženi odmor, skijanje za pamćenje, uspomenu koju niko neće uspeti da vam zatvori u fioku sećanja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari