Naslovna / Korona

Moderna vakcina deluje protiv britanskog soja virusa, ali zabrinjava dejstvo na južnoafrički

Priredio/la: I. V. |10:08 - 26. 01. 2021.

Poslednje ispitivanje dejstva Moderna vakcine na britanski i južnoafrički soj potvrdilo je da je vakcina imala značajno smanjen odgovor antitela na prvobitni SARS-CoV-2 korona virus

Smanjen odgovor antitela na nove sojeve virusa Foto: Shutterstock

Biotehnološka kompanija Moderna izdala je sinoć zvanično saopštenje za javnost u kojem se navodi da je njihova istoimena vakcina protiv covid 19 i dalje efikasna protiv novih mutacija korona virusa – B.1.1.7, prvi put registrovanog u Velikoj Britaniji, kao i protiv mutacije B.1.351, koju su naučnici prvi put identifikovali u Južnoj Africi. Međutim, kako je saopšteno, poslednje ispitivanje potvrdilo je da je vakcina imala značajno smanjen odgovor antitela na prvobitni SARS-CoV-2 korona virus.

Testira se „booster“ za  južnoafrički virus B.1.351

Analiza je rađena tako što su istraživači koristili serume od osoba koje su primile Moderna vakcinu  i nisu otkrili značajniji uticaj na odgovor antitela na britansku varijantu virusa B.1.1.7. Iako je došlo do šestostrukog smanjenja odgovora antitela na južnoafrički soj B.1.351, u saopštenju se objašnjava da antitela „ostaju iznad nivoa za koji očekuju da će biti zaštitni“. Kompanija Moderna trenutno  testira tzv. „booster“ odnosno pojačivač vakcine koji bi posebno ciljao šiljke proteina južnoafričke varijante B.1.351 virusa.

Zabrinjavajuće šestostruko smanjenje odgovora antitela na B.1.351

Iako je saopštenje za štampu optimistično, naučna studija još nije prošla postupak stručne recenzije, a istraživanje je obuhvatilo samo osam uzoraka seruma. Profesor Lawrence Young, virolog i profesor molekularne onkologije na Medicinskom fakultetu Warwick u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u studiju, kaže:

– Efekat Moderna vakcine na virus B.1.1.7 je u skladu sa drugim podacima koji koriste antitela u serumima kod pojedinaca vakcinisanih vakcinom Pfizer-BioNTech. Što se tiče šestostrukog smanjenja kod varijante B.1.351, ti podaci mnogo više zabrinjavaju. Šestostruko smanjenje neutrališućeg titra (količine antitela u nekom serumu) verovatno će uticati na efikasnost vakcine i, kako je navedeno u saopštenju za javnost, uticaće i na dugotrajnost odgovora antitela na vakcinaciju. Važno je da proučimo odgovor neutralizujućeg antitela kod pojedinaca zaraženih B.1.35.1. virusom. Verovatno je da će ova južnoafrička varijanta izazvati zaštitni imunološki odgovor, ali da će način odgovora antitela biti drugačiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo