26. januar  2021. 09.32  | Izvor: Tanjug, RTS

Godinu dana od pogibije Kobija Brajanta

LOS ANĐELES -

Na današnji dan pre 12 meseci, 26. januara 2020. godine, poginuo je jedan od najvećih košarkaša u istoriji ove igre – Kobi Brajant. Legendarni američki igrač stradao je u helikopterskoj nesreći, u kojoj je život izgubila i njegova 13-godišnja ćerka Đijana, kao i još sedmoro osoba.

Helikopter Kobija Brajanta srušio se kod mesta Kalabasas, kada je zbog loše vidljivosti i teških uslova za let udario u brdo.

Preživelih nije bilo u jednoj od najvećih nesreća koje su pogodile sport, nakon koje je trajala višenedeljna žalost za Kobijem i stradalima u letelici.

Brajant je rođen 1978. godine u Filadelfiji, od 1996. do 2016. godine nastupao je za Los Anđeles lejkerse, sa kojima je osvojio pet NBA titula.

Draftovao ga je Šarlot, ali je čitavu karijeru proveo u Lejkersima, koji su povukli dresove sa brojevima 8 i 24, koje je Brajant nosio.

Kobi je dva puta bio najkorisniji igrač finala NBA prvenstva, jednom MVP regularne sezone, 18 puta učestvovao je na Ol-star utakmici, osvojio takmičenje u zakucavanjima, u dva navrata bio najbolji strelac lige.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

Brajant jeosvojio i Oskara 2018. godine, za kratki animirani film "Draga košarko".

Iza sebe je ostavio suprugu Vanesu i tri ćerke, ali će zauvek ostati upamćen jer Mamba nikada ne umire.

Tagovi