Magazin Srbija

I 60 godina da samo žene dobijaju NIN-ovu nagradu, ne bismo došli do ravnopravnosti

Udruženje “Pobunjene čitateljke” objavilo je uoči današnjeg proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade za 2020. godinu, svoju listu predloga među kojima su samo knjige koje su napisale žene, u znak protesta što su u najvećem broju slučajeva do sada dobitnici muškarci.

I ove godine, najveće književno priznanje u Srbiji zaslužio je muškarac. Laureat za 2020. je Svetislav Basara za roman “Kontraendorfin”.

Mogućnost da jednoj ženi pripadne priznanje bila je nepostojeća. Među 7 romana u užem izboru nije se našao ni jedan “ženski”.

Kako je saopšteno iz Udruženja “Pobunjene čitateljke”, koje vode mlade književne kritičarke, „ako bi, počevši od ove, narednih 60 godina isključivo književnice dobijale NIN-ovu nagradu, i dalje ne bi postojala rodna ravnopravnost među dobitnicima/cama nagrade“.

„Ovaj scenario ipak nije moguć, jer za početak, ove godine u najuži izbor nije ušla nijedna autorka. Zato smo odlučile da ne čekamo na dominantno muški književni establišment i zvaničnu selekciju, već da predstavimo šest romana ženske književnosti koji bi u nekom paralelnom univerzumu činili progresivniju i aktuelniju selekciju“, navode Pobunjene čitateljke, piše N1.

Među predlozima za NIN-ovu nagradu ove godine, koji su objavljeni na portalu Bookvica.net, su „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić, „Hostel Kalifornija“ Zvonke Gazivode, „Nemaju sve kuće dvorište“ Katarine Mitrović, „U jarku“ Slađane Nine Perković, „Ispod majice“ Marije Ratković, „Skrik“ Ljiljane Maletin Vojvodić.

Pobunjene čitateljke tri poslednje godine analiziraju izbor romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

67. dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link