Pozajmljivala knjige od vršnjaka, pa ih preprodavala 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda pre tačno 80 godina pisao je o nacionalnom viteškom društvu „Savez Sokola“, koje je potpomoglo razvoj sela u Srbiji, a list Vreme o devojci koja je od drugih uzimala knjige na zajam, a potom ih preprodavala.

„Savez Sokola“, nacionalno i viteško društvo, i 1941. godine znatno je potpomoglo razvoj sela u Srbiji, prenosi list Pravda.

Pozajmljivala knjige od vršnjaka, pa ih preprodavala 2
Foto:Screenshot/digitalna.nb.rs.

„Svake godine ovaj sokolski rad postajao je sve puniji i plodonosniji, tako da ovaj rad na selu ima istaknuto mesto u celokupnom radu Saveza sokola“, piše list Pravda.

Te godine posebna pažnja je posvećena razvoju voćarstva, a u godini koja je prethodila, Savez sokola radio je na razvoju pčelarstva.

Pomoć seljacima sastojala se iz materijalne pomoći i pruženog znanja. Savez sokola je pisao i širio poučnu literaturu o aktuelnim poljoprivrednim metodama. Takođe su snabdevali seljake modernim mašinama i alatima.

Pored poljoprivrede Savez je težio da razvije i kućnu industriju i domaće radinstvo. U tu svrhu nabavljen je razboj za brzo tkanje i preslica za brzo predivo.

U ovom darežljivom poduhvatu Savez je imao podršku ministarstva poljoprivrede, Beogradske zadruge i Narodne banke.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Olga Maksimović bila je mlada i lepa Beograđanka koja je rano napustila porodični dom usled svađe sa maćehom, prenosi list Vreme.

Pozajmljivala knjige od vršnjaka, pa ih preprodavala 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs.

Predstavljajući se roditeljima beogradskih đaka kao njihova prijateljica uzimala je knjige na zajam, a zatim ih preprodavala.

Kada je uhvaćena u prekršaju, odlukom suda, puštena je da se brani sa slobode. Ipak Olga Maksimović vratila se vršenju prevara.

„Pokazalo se da je ova mlada, lepa devojka nepopravljiva“, zaključuje list Vreme.

Više o tome možete čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari