Srbija jedna od 24 zemlje u kojima se građani vakcinišu kineskom vakcinom

Najmanje 24 zemlje, uključujući Srbiju, potpisale su sporazume sa kineskim kompanijama za proizvodnju vakcina protiv korone. Kineske vakcine ponudile su slamku spasa siromašnim, ali i zemljama sa srednjim prihodima, u trenutku kada su bogate zemlje razgrabile Fajzerove i Modernine vakcine.
Srbija jedna od 24 zemlje u kojima se građani vakcinišu kineskom vakcinom
Foto: 021.rs
Kineske vakcine trebalo je da budu simbol geopolitičke pobede i pokažu velikodušnost i naučna dostignuća zemlje. Ali, navodi Njujork tajms, a prenosi Nova.rs, u nekim zamljama izazvale su probleme.
 
Zvaničnici u Brazilu i Turskoj su se požalili da kineske vakcine sporo stižu. Pojavile su se i priče da vakcine, iako se smatraju efikasnim, nisu onoliko delotvorne kao zapadnjačke - Fajzerove i Modernine.
 
Na Filipinima, neki političari su kritikovali vladu zbog odluke da kupi Sinovakove vakcine iako vlast tvrdi da su one bezbedne i efkasne.
 
"U ovom trenutku ne bih primio nijednu kinesku vakcinu jer nema dovoljno podataka", rekao je nekadašnji zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Singapura Bilahari Kausikan.
 
Iako su najmanje 24 zemlje naručile kineske vakcine, strahuje se, navodi Njujork tajms, da će zbog kašnjenja i manje efikasnosti tim zemljama biti potrebno više vremena da se izbore sa virusom.
 
Peking je odmah krenuo u kontraofanzivu optuživši Zapad da kampanjom dezinformacija pokušava da mu uruši ugled i postavio pitanje bezbednosti Fajzerovih i Moderninih cepiva. Džordž Gao, šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, doveo je u pitanje bezbednost američkih vakcina jer su njihovi tvorci koristili nove tehnike umesto tradicionalnih metoda koje su koristili kineski proizvođači.
 
Kina se nadala da će njihove vakcine učiniti od zemlje naučnu i diplomatsku supersilu. Kada je reč o broju odobrenih vakcina ili vakcina u poslednjim fazama ispitivanja, Kina stoji rame uz rame sa SAD. Kompanije Sinofarm i Sinovak saopštile su da zajedno mogu da proizvedu dve milijarde doza ove godine. Za razliku od Fajzera ili Moderne, njihove doze mogu da se drže na normalnim temperaturama u frižideru i lakše se prenose, zbog čega i odgovaraju zemljama u razvoju.
 
Američki list, međutim, navodi da je kineska kampanja puna problema. Mnogi i dalje zameraju Pekingu zbog prikrivanja podataka o koroni u prvim danima pandemije. Pokušaji Pekinga da početkom prošle godine podeli maske i zaštitnu opremu Zapadu kritikovani su posle izveštaja o navodno lošem kvalitetu i zahtevima kineskih zvaničnika da im se javno zahvale.
 
U međuvremenu, došlo je do kašnjenja u isporukama vakcina Brazilu i Turskoj. Umesto 10 miliona Sinovakovih doza koliko je krajem decembra trebalo da stigne u Tursku, svega tri miliona je došlo početkom januara, a ostatak početkom sedmice.
 
Kineski zvaničnici naveli su da je kod kuće došlo do povećane potražnje za vakcinama jer su se pojavili novi slučajevi virusa korona.
 
"Trenutno je domaća potražnja za vakcinom na visokom nivou. Dok ispunjavamo lokalne zahteve, prevazilazimo teškoće i pokušavamo da nađemo načine da razvijemo saradnju sa drugim zemljama, naročito zemljama u razvoju i koliko možemo im pružamo pomoć", naveli su zvaničnici.
 
Sporadična žarišta korone takođe utiču na proizvodnju, a brazilski zvaničnici kažu da Kina ne radi dovoljno brzo na dokumentaciji neophodnoj za izvoz sirovina za vakcine Brazilu.
 
Dok neke zemlje čekaju kineske vakcine, druge su počele da "uskaču" na njihovo mesto. Brazilsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će im dva miliona doza Astrazenekine vakcine uskoro stići iz Indije.
 
Takođe, pojavili su se izveštaji da Sinovakova vakcina nije efikasna onoliko koliko se ranije mislilo. Zvaničnici u Turskoj navode da su njihova ispitivanja pokazala da je vakcina efikasna 91 odsto. U Indoneziji je taj procenat niži - 68 odsto. U Brazilu je bio 78 odsto.
 
Onda, 12. januara, naučnici su saopštili da je efikasnost vakcine zapravo 50 odsto, jedva nešto iznad praga koji je Svetska zdravstvena organizacija postavila za efikasnost vakcine.
 
Izvršni direktor Sinovaka Jin Veidong tvrdi da je vakcina 100 odsto efikasna u sprečavanju razvoja težih oblika korone. On je objasnio da je niža stopa efikasnosti posledica toga što su testiranja sprovođena na zdravstvenim radnicima koji imaju veće šanse da se zaraze od "civilne" populacije.
 
No, i pored toga, kineske vakcine su privlačne brojnim zemljama. Više od 40 zemalja zainteresovano je za uvog kineskih vakcina, a nekoliko svetskih lidera uključujući turskog Redžepa Erdogana i indonežanskog predsednika Joko Vidodoa, vakcinisali su se Sinovakovim cepivom.
 
Kada je reč o Sinofarmovoj vakcini koju pravi Pekinški institut za biološku proizvodnju, a koju trenutno primaju građani Srbije, njihova vakcina je efikasna 79 odsto. Problem je što Sinofarm nije pružio nikakve druge detalje ili dokaze toj tvrdnji.
  • Stranac_bez_straha

    26.01.2021 10:51
    kineske vakcine
    da su dobre. Svetska zdravstvena organizacija bi ih odobrile..
  • Srboljub

    26.01.2021 08:17
    Preventiva neodobrenih
    Kineske vakcine su neodobrene u državama Evropske unije.
    Možda budu u martu ove godine.
    One su izuzetno političko sredstvo širenja uticaja na druge države tkz. "Trećeg sveta".
    Jednostavna izrada daje im prednost.
    Efikasnost za sada oko 50%.

    Čist politički marketing dalekoistočnog "prijatelja".
    Ne postoji prijatelj u politici, samo interes.
    Gde su one vakcine bližeg istočnog proizvođača? Nema.
    Više iznetih mišljenja sam dostavio ali moderator nije odobrio da se iznese mišljenje zasnovano na više međunarodnih sajtova. Ili imamo samo jedan glas ili hor. Ja sam za horsku muziku, više čujem i lakše se odlučim.
    Počele su polako vesti koje su normalne, broj rođenih, privredne teme, e, to nas zanima a ne psihoze, strah.
    Hvala iako nećete postovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.