26. januar  2021. 07.19  →  14.42 | Izvor: Tanjug

EU razmatra da tuži AstraZeneka zbog kršenja ugovora

OKSFORD -

Države članice EU razmatraju da tuže sudu kompaniju AstraZeneka zbog kršenja ugovorne obaveze o rokovima isporuka vakcina, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevič.

On je naveo da će tužba biti podneta kao "koordinisana akcija".

astrazeneka, laboratorija, vakcina

Iz kompanije AstraZeneka koja je razvila svoju vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, u petak su poručili EU da ne mogu da isporuče dogovorene količine do kraja marta, prenosi Rojters.

AstraZeneka najavila isporuku vakcina za EU u februaru

Farmaceutska kompanija AstraZeneka ponudila je EU da krene sa isporukama dogovorenih količina vakcina najranije u februaru, ali nije pružila objašnjenje da li postoji mogućnost da određene količine namenjene Velikoj Britaniji preusmere ka EU, izjavili su zvaničnici EU.

AstraZeneka: Nije tačno da naša vakcina slabo pomaže starijima

Farmaceutska kompanija AstraZeneka demantovala je pisanje nemačkih listova "Bild" i "Handelsblat" da je mala efikasnost njene vakcine među osobama starijim od 65 godina.

Iz AstraZeneke su poručili da je pisanje nemačkih listova "potpuna neistina", preneo je Rojters.

"Bild" i "Handelšblat" su u odvojenim izveštajima u ponedeljak objavili da vakcina AstraZeneke ima efikasnost od svega osam do 10 odsto među osobama starijim od 65 godina.

Dva lista su dodala i da nemačka vlada ne očekuje da će evropsko zdravstveno regulatorno telo odobriti upotrebu vakcine za starije od 65 godina.

Nemačka: Nema podataka o maloj efikasnosti Astrazeneke

Nemačko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da nema podataka, koji bi ukazali da je efikasnost vakcine protiv korona virusa kompanije AstraZeneka samo osam odsto među starijim osobama.

Ministarstvo je ponovilo da očekuje od Evropske agencije za lekove da u petak odluči da li će odobriti vakcinu, prenosi Rojters.

Lajen: Kompanije da poštuju ugovore, uložili milijarde

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je EU uložila milijarde evra u razvoj i prizvodnju vakcina protiv Kovid-19 i da sada sa pravom očekuje od farmaceutskih kopanija da ispune svoje deo obaveza prema Evropi.

”Sada kompanije moraju da isporuče svoj deo posla i da ispoštuju svoje obaveze. Zato uspostavljamo mehanizam za transparentnost pri izvozu vakcina. Evropa je odlučna da doprinese globalnom dobru, ali takođe zahtevamo da se ugovori poštuju”, poručila je Lajen u video poruci na Tviter nalogu.

U Evropskoj komisiji objašanjavaju da mehanizam za cilj ima jasnu informaciju gde idu vakcine protiv Kovid-19 proizvedene u Evropi.

”Ovde se ne radi o tome da mi ne želimo da neko drugi dobije vakcine već da kompanje sa kojima smo potpisali ugovore ispune svoje obaveze prema nama. Jasno je da svima trebaju vakcine, ali je jasno i da je EU uložila veliki novac kako bi osigurala da dobije neophodne doze i to ne bilo kad nego što je pre moguće”, kaže portparol Komisije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji kažu da i nakon dva jučerašnja sastanka sa predstavnicima Astra Zeneke i dalje čekaju na ”jasne i kompletne informacije” o isporuci vakcina.

”Nećemo odustati dok ne dobijemo odgovore i vakcine”, kaže Mamer.

Novi sastanak predstavnika Evropske komisije, zemlja članica i kompanije Astra Zeneka najavljen je za sutra.

Tagovi