Italija i politika: Premijer Đuzepe Konte podnosi ostavku u utorak

Konte se nada da će moći da sastavi stabilniju vladu nakon što je izgubio većinsku podršku u Senatu prošle nedelje.
Giuseppe Conte
Reuters

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je da će podneti ostavku u utorak.

On se nada da će od predsednika Italije dobiti mandat da sastavi jaču vladu nakon što je izgubio većinsku podršku u Senatu.

Ako ne uspe, to bi moglo voditi do novih parlamentarnih izbora.

Konte je kritikovan zbog načina na koji je vodio borbu protiv pandemije korona virusa. Više od 85.000 stanovnika Italije umrlo je od posledica Kovida-19.

Konte će u utorak ujutru održati sastanak sa ministrima na kojem će saopštiti odluku da napusti funkciju, a potom će se sastati sa predsednikom Serđom Matarelom, navodi se u izjavi iz kabineta premijera.

On je na čelu vlade od 2018. godine, a prošle sedmice je izgubio većinu u gornjem domu parlamenta kada se partija bivšeg premijera Matea Rencija povukla iz vladajuće koalicije.

Renci je kazao da će ponovo podržati Kontea samo ako prihvati spisak njegovih zahteva.

On se protivi Konteovom planu trošenja 209 milijardi evra iz fondova EU za oporavak od krize izazvane globalnom pandemijom.

Neposredno pre premijerove ostavke, antielitistički pokret Pet zvezda je najavio da će „ostati uz Kontea".

Konteova ostavka dolazi uoči glasanja o pravosudnim reformama za koje poslanici njegove koalicije ne veruju da mogu dobiti podršku.


Analiza Marka Louena, dopisnika iz Rima

U najgorem mogućem trenutku

Tako je skončala 66. Vlada Italije od kraja Drugog svetskog rata.

Zemlja u naizgled neprestanoj političkoj krizi sada ulazi u još jednu i to u najgorem trenutku - tokom pandemije koja je ubila 85.000 Italijana i izazvala najveći privredni kolaps poslednjih decenija.

Đuzepe Konte se možda može vratiti na čelu izmenjene vlade, zahvaljujući argumentu da treba izbeći izbore u tako teškom vremenu.

Pritom, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi dobitnik prevremenih izbora bila ekstremna desnica.

Konte se nada da će strah od gubitka fotelja navesti centrističke političare iz opozicije da se pridruže obnovljenoj koaliciji.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC