Ambasade zemalja velike petorke na Kosovu zahtevaju poštovanje zakonskih odluka 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Ambasade zemalja velike petorke – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske, večeras su zatražile od institucija i političkih stranaka na Kosovu da poštuju zakonske odluke, da se putevi žalbe slede bez uplitanja i da se uzdrži od zapaljivih i špekulativnih ličnih napada.

„Dana 25.januara, ambasadori Kvinte su se sastali sa predsedavajućom Centralne izborne komisije (CIK) kako bi izrazili stalnu posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim izborima 14. februara i informisali o planovima za nadgledanje izbora“, kaže se u izjavi koju je medijima podelila Ambasada SAD na Kosovu.

Oni izražavaju uverenje da je CIK sposobna da nadgleda izbore i pozivaju vlasti na Kosovu da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019.

„Naglasili smo da CIK mora da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja. Predizborne procedure, uključujući potvrđivanje kandidata, još uvek su u toku. U ovom trenutku verujemo da narod Kosova zaslužuje pribranost i zrelost sa svih strana“, dodaje se u izjavi.

Ambasade zemalja velike petorke na Kosovu zahtevaju poštovanje zakonskih odluka 2

„Ohrabrujemo sve stranke i kandidate da se uključe u poštenu trku širom Kosova, poštujući mere Kovida-19 tokom kampanje. Dok vagaju svoj izbor jer stanovnici Kosova zaslužuju da od svojih političara čuju detaljne predloge politika, uz argumente iznete u duhu dijaloga“.

Ambasade zemalja velike petorke ocenjuju da je na građanima Kosova da, u cilju obezbeđivanja uspešnih izbora, izađu na izbore i da to urade na siguran način, takođe prateći sve mere Kovida-19.

„Naše vlade su posvećene nastavku naše podrške naporima za izgradnju sigurnog, prosperitetnog, demokratskog Kosova za sve građane i bliskoj saradnji sa bilo kojom vladom koja je formirana putem slobodnih izbora u skladu sa Ustavom“, zaključuje se u izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari