Najnovije vesti
NIN
Ako se pitate zašto su Srbi i dalje LOŠI MOMCI u očima celog sveta, ovaj tekst će vam sve objasniti

Ako se pitate zašto su Srbi i dalje LOŠI MOMCI u očima celog sveta, ovaj tekst će vam sve objasniti

U srcu novobeogradskog bloka prodavnica sa majicama i duksevima „od najkvalitetnijeg pamuka“, sa kapuljačom i natpisom „Nož, žica“, imala je sasvim dobar promet. Kako smo do tog vrednosnog sunovrata došli, da li vlast, obuzeta sobom, korupcijom, i pohlepom, primećuje u šta se pretvara društvo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Duks Nož žica online prodaja Foto: screenshot
Duks Nož žica online prodaja

Ako se pitate, pa dobro, zašto smo mi i dalje loši momci za skoro čitav svet, samo on (Vučić) dobro prolazi – evo odgovora. Prodavala se putem interneta uz klasičnu komercijalnu poruku: „Brza isporuka, ograničene zalihe“.

Duks sa natpisom „Nož, žica“, koji aludira na stravičan zločin u Srebrenici kao da poručuje – vama nikada neće biti bolje.

Sačinjena od onih koji su već jednom odveli Srbiju u dubok ponor, i razvlačili je kao najvećeg zločinca kroz sankcije, piramidalne banke, pljačke stare devizne štednje. Vukli je kroz prazne rafove i saterali na ulicu do šverca benzina, lekova ispod ruke. Uvlačili je u neviđenu bedu i naterali brat da ubija brata, komšija komšiju, prijatelj prijatelja. Pa šta li je to što nam još mogu ponuditi oni koji su od onih koji su letovali zajedno napravili ubice?

Duks Nož žica
Foto: screenshot
Duks Nož žica

Zato sledeći put kada se zapitamo zašto je baš nama i dalje dodeljena uloga loših momaka, prestanimo da cvilimo - evo jednog od mogućih odgovora. Nositi na grudima napisan povik uz koji su odsecane glave, ili streljani civili, žene, deca, simbol stravičnog masovnog zločina u Srebrenici, dvodecenijski je odraz civilizacijskog sunovrata. Može li bednije?!

Narod protiv jednog ogavnog duksa? Ne, nego samo pojedinačni glasovi poštenog sveta koji bi da učini sve da jedni drugima vidamo rane a prethodno kaznimo sve ratne zločince. I kad kažu na internetu da je Beograd grad koji je hibernirao četništvo u SFRJ, a mi na ulicama i među prijateljima vidimo moderan, pristojan svet zaglavljen u svojim mukama, podsetimo se na ovaj prodajni sajt. On će nam reći sve što smo želeli da ne vidimo o sebi.

Srpska robna marka rođena je na zločinu i krvi nekadašnje braće, komšija i najboljih prijatelja. Registrovana kao suvenirnica, prodavnica se reklamirala kao „011shop“. U svom asortimanu imala je i dukseve sa natpisom „A.C.A.B.» - All cops are bastards“, zabranjen u svetu kao simbol za postupanje po zločinima iz mržnje.

Pročitajte još

Tržišna inspekcija Srbije zabranila je kompaniji „011 shop“ iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom „Nož, žica“. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije navode da prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavlja kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiče izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. I to je dobro!

Ali ovde se Ustav i zakon malo poštuju. I ova prodaja je posledica nekažnjenog delovanja ultradesnice koja slavi ne samo zločine počinjene tokom poslednjeg građanskog rata, već i one pre njega. Pod maskom patriotizma u stvari veliča fašizam, kao i njegove simbole.

Pretnje ekstremne desnice su odavno ogoljene, ali vlast ne reaguje. A i zašto bi kada je Miša Vacić, lider srpske desnice, veliki miljenik i tvorevina vlasti. On može šta mu se hoće, on je tamna strana zvanične politike. I zato kada na osnivanju odbora u Šapcu preti bivšem gradonačelniku Nebojši Zelenoviću da će završiti u Drini, kao i Austrougari u Prvom svetskom ratu, ostaje nekažnjen.

Ekstremni desničari rade šta im se prohte
Foto: RAS Srbija
Ekstremni desničari rade šta im se prohte

Ili kada kaže: „Zelenoviću, pakuj se, došao sam da te proteram… Ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadaju završni udarac, da ih gurnemo niz Cer dole u srpsku Drinu i podavimo, tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima“, možda je samo kurir vlasti. Ako nije, zašto ga ne sankcionišu?

Zašto ne spreče delovanje Narodnih patrola koje zlostavljaju migrante, ako smo društvo koje je raščistilo sa mržnjom, diskriminacijom i predrasudama, zašto neko kao Goran Davidović, vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, poznat i pod nadimkom Firer, veruje da za njega ima prostora čak i na srpskim izborima?