Inicijativa Albanaca da jug Srbije dobije Opštu bolnicu - zahtev koji traži ozbiljnu analizu 1Bujanovac, foto: Vojkan Ristić

Pandemija korona virusa i činjenica da je blizu 80.000 stanovnika iz dve opštine Pčinjskog okruga, Preševo i Bujanovac sa multietničkom strukturom gde većinsko stanovništvo, računajući zbir stanovnika u obe komune čine etnički Albanci otvorio je pitanje zdravstvene zaštite stanovništva na ovom području.

– Od ideje do otvaranja van bolničkog odeljenja porodilišta u Preševu prošlo je punih šest godina. Od 2016. ovde se porađaju Albanke, zapošljeni su lekari i medicinsko osoblje. To je značajno poboljšalo aktuelnu situaciju kada je u pitanju zdravqe žena. Ne govorim, da su u ZC u Vranju Albanke imale loš tretman, ali skraćen je zdravstveni put u devetomesečno praćenju zdravlja trudnica – navodi za Danas, dr Skender Destani, pedijatar po struci, koji je penziju dočekao u Domu zdravlja u Preševu.U porodilištu je zapošqeno šest ginekologa i neophodno medicinsko osoblje. Za Destanija, inicijativa koju je pokrenuo deo lekara, a podržao i Nacionalni Savet Albanaca (NSA) je „legitimna jer je još 2013. godine tadašnja ministarka Slavica Đukić Dejanović kao perspektivnu mogućnost navela projekat Opšte bolnice“.

Dom zdravlja u Preševu pored porodilišta, ima odeljenja za lečenje bolesti očiju, psihijatrijsko, odeljenje dermatologije i interne medicine. Sve ove službe ima i Dom zdravlja u Bujanovcu koji se nalazi na sredini puta između Preševa i Vranja. 

Dugogodišnji dierktor lokalne zdravstvene ustanove u Bujanovcu dr Stojanče Arsić, za naš list kaže da se „bilo kakva zdravstvena ustanova, pogotovu ne tipa opšte bolnice ne može sagraditi preko noći“.

– Politički nemam ništa protiv inicijative, ali racionalno gledano radi se o vrlo ozbiljnoj varijati koja mora da se sagleda u skladu sa zakonskim propisima, kao i stvarnim potreba stanovništva u Bujanovcu i Preševu. Zdravstveni centar u Vranju je dobio moderno odeljenje opšte hirrgije, a sve službe u domovima zdravlja u naše dve opštine funkcionišu na nivou koji im je određen. Trebaće vremena za ozbiljno razmatranje ove inicijative, jer bolnicu ne čine goli zidovi, već pre svega lekari i medicinsko osoblje i oprema – navodi Arsić.

 Direktor Doma zdravlja u Preševu dr Driton Salihu, navodi da iako je u funkciji porodilište ono nije potpuno opremljeno, zbog čega je bilo kako kaže 35 registrovanih porođaja od ukupno tri stotine koji je godišnji prosek za ovu opštinu.

– U porodilištu nedostaju  anesteziolog, ekipa hirurgije i transfuziologije, tako da kako trenutno funkcioniše ne ispunjava uslove za normalan rad. Preševo treba da ima bolnica, u kojoj bi imali sve grane internističke službe za hronicne pacijente kao i odeljenje pedijatrije, kako bi smo izbegli da i za banalne slučajeve pacijente šaljemo kolima u ZC Vranje, navodi Salihu i podseća da „nezvanično Preševo ima 45.000 stanovnika, isto koliko i Bujanovac, te da bi bolnica bila sasvim opravdan projekat.“

Salihu kaže da je o „inicjativi pismom obavestio presednika Srbije, predsednicu Vlade, ministra zdravlja, kao i Koordinaciono telo za tri opštine juga Srbije“. ZC Vranje je regionalna zdravstvena ustanova koja je po svojim kapacitetima predviđena za lečenje više od dve stotine hiljada stanovnika sedam opština Pčinjskog okruga. Pored nje postoji i lokalni medicinski centar u Surdulici koji pokriva područje opština Bosilegrad i Vladičin Han.

Poslanik SNS bez komentara za Danas

Narodni poslanik SNS iz Bujanovca Nenad Mitrović, nije odgovarao na poruke i pozive da za Danas prokomentariše situaciju oko inicijative za izgradnju objekta opšte bolnice u Preševu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari