Mali: Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju pun iznos naknade

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, a da će eventualni propusti u obračunu tih naknada biti ispravljeni, saopštilo je to ministarstvo.
Mali: Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju pun iznos naknade
Foto: Pixabay
"To znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada", istakao je Mali.
 
Naveo je da se to eksplicitno propisuje Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19.
 
U uredbi, kako se navodi, stoji da "doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom".
 
Mali je naglasio da to znači da će se u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.
 
Naveo je da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta i da će, ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku. 
 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da "porodilje ne mogu biti kolateralna šteta" i da će problem biti rešen.
 
"To će biti ispravljeno, ja garantujem, hvala portalu 'Bebac' koji nam je skrenuo pažnju, ministar finansija Siniša Mali već radi na rešavanju tog problema i biće ispravljeno u najkraćem roku", rekla je premijerka.
 
Mediji i organizacije su prethodno objavili da su umanjene naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere pomoći, a ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović na tviteru je napisao da su one "kolateralna šteta".
  • Stanoje

    25.01.2021 18:48
    Bitno je da je vlada Srbije povećala plate ministrima, poslanicima, javnom sektoru...... a porodilje neka se snalaze. Sramota od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.