Evropska unija ograničava putovanja zbog novog soja korone

Evropska komisija predložila je danas novi paket mera u ograničavanju putovanja u cilju suzbijanja novog soja korona virusa koji je počeo da se širi i u zemljama Evropske unije, kao i uvođenje nove "tamno crvene" boje na kovid-19 mapi koja označava one zone koje su najviše pogođene zarazom.
Evropska unija ograničava putovanja zbog novog soja korone
Foto: 021.rs
"Ovo odražava visok nivo infekcija, delimično povezanih sa novom varijantom korona virusa", izjavio je novinarima evropski komesar za pravosuđe Didie Rejnders.
 
Takođe, Evropska komisija novim merama "snažno obeshrabruje sva nebitna putovanja", međutim i za takozvana bitna putovanja moraju se primeniti dodatne mere.
 
"Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti najviše star 72 sata", rekla je komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.
 
Ona je podvukla da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja gde je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.
 
Tamno crvenu zonu, gde se registruju infekcije od novog soja korona virusa, na epidemiološkoj mapi EU nedeljeno će ažurirati Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.
 
Evropska komisija predlaže izbegavanje putovanja u te zone, a u slučaju neophodnosti, biće potrebno testiranje pre odlaska u tamno-crvenu zonu i karantin nakon povratka, uz izuzetak ljudi koji rade u tim područjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet