Za Stankovićevu Zvezdu prekid je više od pola gola

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.01.21. | 16:48

Crveno-beli nisu bili inspirisani kao protiv Slaska, ali gotovo rutinski savladali rusku Ufu – 1:0

Nije bilo lepršavo,nije bilo egzibicionih akcija kao u sudaru sa Slaskom iz Vroclava, ali je bilo delotvorno i gotovo – rutinski. Crvena zvezda je zabeležila i drugu pobedu na priprema u Turskoj, pošto je pogotkom Nemanje Milunovića savladala rusku Ufu (1:0), a kontrolom igre i jakom pedantnom kolektivnom defanzivom sigurno zadovoljila trenera Dejana Stankovića. Mogao je i možda morao srpski šampion da slavi ubedljiviji trijumfu, jer su se Rusi mučili sa presingom rivala i borili se za vazduh, jer se nalaze još u uvodnoj fazi pripremnog perioda.

Ali kada se podvuče crta, malo toga Dejan Stanković može da kaže izbranicima. Crveno-beli su još jednom pokazali da je za njih svaki prekid, pod aktulenim stručnim štabom, više od pola godina. Specijalitet Dejana Stankovića videli smo u 15. minutu kada je Nemanja Milunović potvrdio dobru formu sa kraja jeseni. Pretio je srpski šampion još nekoliko puta posle kornera i slobodnih udaraca, u tri navrta je malo nedostajalo Milanu Pavkovu da još malo podigne nivo samopouzdanja.

Izabrane vesti

Isijavalo je iz igre Crvene zvezde samopouzdanje u kombinaciji sa sigurnošću, i kada nije išlo najbolje srpskom šampionu, teško da je neko pomislio na terenima hotela Kalista da ruska Ufa može da napravi nešto više. Zvezda je lako čitala akcije rivala, dobro se kretala u presingu i imala sigurnost u veznom redu. Najviše zahvaljujući ponovo pokretljivom i tehnički nadarenom Mirku Ivaniću. Kada je bivši kapiten Vojvodine prepustio mesto Ričardu Odadi, trener Stanković ga je izgrlio i izljubio kao deda unuče. Jasan pokazatelj da u takvom modu želi stalno da viđa Mirka Ivanića.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković počeo je da uigrava najjači tim, tokom središnje faze priprema u Beleku. Momci koji su činili startnu postavu u sudaru sa ruskom Ufom, ne računajući rekovalescenta Kataija, trebalo bi da iznesu teret početka sezone i dvomeča protiv Milana. Silno izdanje u turskoj premijeri, kada je pregažen poljski Slask, dalo je za pravo navijačima srpskog šampiona da se nadaju još jednoj dominantnoj partiji.

Crveno-beli, poređani u formaciju 4-1-4-1, oslanjali su se na već provereme principe ispečene u trenerskoj kuhinji Dejana Stankovića. Opet je srpski šampion bio vrlo agresivan i na protivničkoj polovini, ne dozvolivši igračima Ufe oko da otvore prilikom jakog presinga. Tim koji se bori za opstanak u Premijer ligi, imao je silnih problema da iznese loptu sa svoje polovine i ozbiljnije zapreti Milanu Borjanu. Morao je kapiten crveno-belih da interveniše posle pokušaja Šamelatadinova u petom minutu – ostalo je bilo u režiji izabranika Dejana Stankovića.

Prvu, pravu akciju crveno-beli su izveli u osmom minutu kada je posle centaršuta Bena, Ivanić odlično tukao glavom, a Belanov uspeo da interveniše. Kao da je u pitanju priremni meč, Milan Borjan je bio korektivni faktor Stankovićevog tima, želevši da u svakom trenutku njegovi saigrači izgledaju taktički pedantno.

„Daj, nemoj da žurimo. Hajde da se lepo namestimo. Brže je vadite“, govorio je reprezentativac Kanade.

Po jakom vetru i morskom pljusku, crveno-beli su često izlazili na protivničku polovinu sa kompletnom postavom kako bi što pre dolazili do lopte. Bilo je manje ubojitosti i prodora preko bokova, gde su perfektni protiv Poljaka bili Gajić i Rodić, ali ponovo je Crvena zvezda ispoštovala specijalitet stručnog štaba Dejana Stankovića. Bila je ubitačna preko prekida.

Igrao se 15. minut kada je El Fardu Ben perfektno centrirao. Milunović se odlično kretao i nastavio tamo gde je stao u finišu jeseni. Lako je prevario savladao Belanova.

Crveno-beli su imali apsolutnu kontrolu dešavanja, lako osvjali lopte i dozvoli ruskom timu da samo jednom pripreti, preko Žemaladinova. Na drugoj strani morao je bolje El Fardu Ben posle osvojene lopte Sanoga i idealnog pasa Dijega Falčinelija. Imao je i Italijan, ponovo jako pokretljiv i timski orjentisan, još jednu dobru situaciju. Ali loše je šutirao sa 16 metara desnom nogom.

Oba trenera, kako je počelo drugo poluvreme, počeli su sa izmenama. Stanković je podmaldio postavu uvođenjem Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića, kasnije su šanse dobili i ostali igrači. Ali esencijalno ništa se nije značajno promenilo na terenu. Crvena zvezda je apsolutnom kontrolom na sredini terena limitirala Ufu. Samo je Komen Andrić uspeo da primorana Milana Borjana na intervenciju.

Posle prodora Rodića nije se dalo El Fardu Benu, malo je nedostajalo i Milanu Pavkovu posle centaršuta Alekse Vukanovića. Promenjena postava Crvene zvezde nije spuštala gas. Nastavila je sa jakim presingom i pravo je čudo kako golman Ufe nije primio još neki pogodak. Visio je gol prilikom svakog ulaska u šesnesterac rivala. Igralo se na jednoj polovini, ali malo je nedostajalo Pavkovu.

Naredni meč Crvena zvezda igra u četvrtak protiv Maribora, dok će rival na generalnoj probi biti Šahtjor iz Donjecka.

CRVENA ZVEZDA – UFA 1:0 (1:0)

/Milunović 15/

Belek

Stadion: Tereni hotela Kalista

Sudija: Metehan Ajurek

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan (od 66. Popović)- Gajić (od 66. Srnić), Degenek, Milunović (od 46. Pankov), Rodić (od 66. Eraković) – Sanogo (od 46. Petrović), Kanga (od 46. Nikolić), Ivanić, Ben (od 66. Vukanović), Gavrić, Falčineli (od 66. Pavkov).

UFA: Belanov – Alikin, Nikitin, Ivanov, Mrzljak, Kamilov, Morzov, Tabidze, Krotov, Šamelatadinov, Dančenko. Igrali su još: Andrić, Jokić, Folmer, Golubijev.


tagovi

Dejan StankovićNemanja MilunovićMirko IvanićEl Fardu Ben

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara