25. januar  2021. 15.36  | Izvor: Tanjug

Nigerija: Pirati oteli 15 mornara s turskog broda, jedan ubijen

ATLANTA -

U nasilnom napadu koji se dogodio u blizini obale Nigerije u subotu pirati su oteli 15 mornara sa turskog broda Mocart, a jedan od članova posade ubijen je prilikom pretresa otmičara, prenosi CNN.

Prema zvaničnim podacima vlada na osnovu spiska članova posade datom na uvid Rojtersu, poginuli muškarac je iz Azerbejdžana, dok su oteti mornari iz Turske.

nigerija, brod, otmica, more

Brod sa zastavom Liberije plovio je od Lagosa ka Kejptaunu kada je u subotu napadnut u Gvinejskom zalivu na jugozapadu Afrike.

Posada, članovi njihovih porodica i obaveštajni izvori napad opisuju kao pažljivo isplaniran i dobro orkestriran, u kojem su se naoružani pirati ukrcali na brod i probili njegovu citadelu, najverovatnije upotrebom eksploziva.

Napad se dogodio na udaljenosti od obale većoj nego što je uobičajeno.

Nakon napada kapetan je nastavio da upravlja brodom "na slepo", jer su sve komande bile oštećene i jedino je radar radio, kako prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Njega i nekolicinu drugih mornara pirati su pretukli, a sa povredama je završilo još članova posade koji ostali na brodu sa ranama od gelera, kako navodi kapetan.

Turski mediji su se pozvali na saopštenje kompanije Boden sa sedištem u Istanbulu u čijem je vlasništvu brod, a u kojem se navodi da su vlasnici i operatori broda oteti uz upotrebu oružja.

Kompanija nije bila dostupna za komentar, kako navodi CNN.

Kompanija za obezbeđenje je navela da su se četiri naoružana muškarca ukrcala na Mocart i upala u citadelu, gde se članovima posade obično savetuje da se sakriju u slučaju napada.

Tri mornara ostala su na brodu koji je do nedelje uveče dobio pomoć u blizini obale Gabona u centralnoj Africi, potvrdio je portparol kabineta predsednika Gabona, bez navođenja više detalja.

Iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana juče je saopšteno da je organizovana akcija spasavanja otetih mornara.

Pirati u Gvinejskom zalivu su u toku prošle godine oteli 130 mornara u 22 incidenta, a poslednji koji se dogodio na Mocartu mogao bi da dovede do međunarodnog pritiska na Nigeriju da poveća bezbednost brodova u svojim vodama, kako je i zatraženo u proteklim nedeljama.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pirati nisu pokušali da stupe u kontakt sa Ankarom.