Ljubimci Magazin

On se zvao Patak, ona Pata: Najlepša priča o ljubavi, vernosti i tugi za voljenim bićem

On se zvao Patak, ona Pata. Stigli su u dvorište porodice koja živi u kragujevačkom prigradskom naselju Beloševac kao poklon porodičnog prijatelja. Živeli su tu oko dve godine.

Jedini posao im je bio da šetaju i nikakva mogućnost da jednom budu pojedeni nije postojala. Imali su svoj mali bazen za brčkanje i živeli na otvorenom, sem kada sami požele da se sklone u svoj “apartman”.

Pata napred on za njom

A onda je Pata nestala.

Vlasnici misle da nije bilo šanse da je sama odletela ili da je neko ukrao jer bi lopov verovatno odneo obe ptice.

– Jedino što mi pada na pamet je da je nju odneo kobac. Ne verujem ni da je se dočepao neki pas, dvorište je ograđeno. Niko pouzdano ne zna šta se desilo- svedoči Milan, vlasnik pataka.

Kad je Pata nestala Patak je prestao da šeta dvorištem. Ponuđenu hranu nije jeo. Porodica je rešila da narednih dana kupi Patku drugaricu, kako ne bi bio sam. Trećeg dana po Patinom nestanku bilo je kasno, patak je ležao mrtav na travi. Niko u kući nije smeo da postavi pitanje- da li je umro od samoće, ljubavi ili se izgladneo do smrti.

Domaćica kuće, Radmila, priča da je posvećenost presvislog patka prema njegovoj voljenoj znala da bude čak i iritantna.

– Zimi hranimo i divlje golubove i vrapce, dajemo im vodu da bi preživeli ledene dane. To je naše patke baš nerviralo, jer su morale da se bore za kukuruz sa “divljacima”. Kad bacim kukuruz i pšenicu, patak je trčao uokolo i terao golubove da bi njegova Pata mogla na miru da jede. Znao je da ostane gladan jer nije stizao da uzme koje zrno. Ona je volela da jede puževe i kopala ih je po dvorištu. Patak ih nije jeo, ali je konstantno šetao sa njom i “pravio joj društvo” u lovu. Bio je uz nju svakog trenutka – seća se Radmila.

Priča i da je patak zvani Patak uvek puštao svoju dragu da se prva kupa u bazenčetu sa čistom vodom i opere kljun posle rovarenja i traganja za puževima. On je ulazio kada je voda već bila blatnjava.

Gde je Pata nestala niko nikada neće saznati. Patak je sahranjen pod travom kojom se za života šetao sa voljenom.

Pata

U svetu životinja poznato je da ima ptica koje zauvek ostaju zajedno i vrlo su vezane, ali patke nisu među njima.

Verni jedno drugom ostaju labudovi, crni lešinari, albatrosi, grlice i ambarske sove. Čuvena je i ljubav dve rode, Malene i Klepetana.

Vlasnici Pate i Patka kažu da su sve vreme znali koliko joj je on odan i brine o njoj, ali ni pretpostavili nisu da ne može da preživi bez nje tri dana.

Srna i posle 2 i po godine posećuje devojčicu iz Bosne koja ju je spasila

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marija Raca

Novinar iz unutrašnjosti. Nesuđeni psiholog. Za "zlatno doba" neprilagođena.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link