Mirno spavaj, Miro, među zvezdama, jer ti to i jesi 1Foto: Mikel Healy

Prerana smrt velike glumice Mire Furlan izazvala je duboku tugu među njenim kolegama, prijateljima i poštovaocima širom regiona.

Mediji podsećaju na njene britke opservacije o društvu i nepravdama u svetu koje olako prećutkujemo ili od njih okrećemo glavu a protiv kojih je ona bez ustezanja ustajala.

Glumica Dragana Varagić, koja je i sama dobar deo života provela u emigraciji, na svom Fejsbuk nalogu objavila je svoja sećanja na Miru Furlan.

–  Slike, slike, slike, prepuna mi je glava slika naših susreta u Montrealu, Torontu, Los Anđelesu, Beogradu… pomešala se vremena i mesta gde smo se viđale. Kad sam odvela ćerku tinejdžerku kod tebe u Los Anđeles i kad si rekla „vidi je kako je odlučna i pametna, svoja“. Kad sam ti rekla da će nam deca biti rođena na isti dan, što je i bilo, i da ćemo tad uvek pomisliti jedna na drugu… Kad si me zvala i rekla da iznenadno ideš u Montreal nakratko i ako mogu da dođem, i sednem odmah u prvi minibus iz Toronta pored tipa čudnog izgleda koji, kad sam se zakašljala, vadi nož iz torbe i odseca parče đumbira da žvaćem da prestanem da kašljem, a ja se bojim da mi ne daje drogu. Kad smo razgovarale šta se od onoga što nam se desilo priča za novine – ti si uvek bila otvorenija i hrabrija od mene, o tvojim dramama i mom predavanju, i da li ćemo ikad više igrati na scenama matičnih pozorišta. Kad smo se upoznale kad je bila emisija „nove zvezde jugoslovenskog glumišta“ i rekle istovremeno „htela sam da te zovem i ranije da se upoznamo“, ti si bila tu zbog Petrunjele, ja zbog Nataše Rostove, a onda smo obe pevale u toj emisiji… gostovanje „Dunda Maroja“ u Narodnom pozorištu u Beogradu…  priče o glumi u drugoj kulturi i na drugom jeziku, kako da izbegnemo audicije „poljske majke, češke sestre“ …kad smo šetale satima oko jezera ispod tvoje kuće u Los Anđelesu, kad nas je okean ponovo delio pa smo se samo iznenadno sretale… kad smo se prvi put srele u Severnoj Americi i kad si mi rekla „ovo je divno, ništa ti nisu mogli“, što je moja mantra i danas… ali… Mirno spavaj, Miro, među zvezdama, jer ti to i jesi – poručila je Dragana Varagić svojoj prijateljici.

Komemoracija Miri Furlan biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu a o njenom datumu javnost će naknadno biti obaveštena, poručili su iz ove kuće.

Reditelj Srđan Điđa Karanović, koji je s Mirom Furlan snimio jedan film – „Za sada bez dobrog naslova“, kaže za Danas da je Mira bila izrazito obrazovana glumica i retko predana svom poslu, što je prava retkost u njenoj branši.

Reditelj i upravnik Drame HNK Ivica Buljan: Miro, ja te molim, oprosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari