Ex -Yu

Srbija među prvih deset zemalja u svijetu po broju žena u vlasti

Srbija među prvih deset zemalja u svijetu po broju žena u vlasti
Foto: Printscreen YouTube | Srbija među prvih deset zemalja u svijetu po broju žena u vlasti

Srbija je među prvih deset država u svijetu po broju žena koje učestvuju u vlasti, izjavila je danas koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić i ocjenila da u je političkom životu Srbije nikada nije bilo više sposobnih i obrazovanih žena koje su se za svoje funkcij kandidovale znanjem, sposobnošću i stručnošću, a ne kvalifikacijom da su žene.

Božić je kazala da je borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primjer da je međupartijska saradnja moguća kada nam cilj isti, a to je jačanje u unapređenje ljudskih prava i sloboda.

''Dalek put smo prešli, svojim radom i zalaganjem postali smo prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i usvojila i ratifikovala različite strategije i dokumente, zakone, čiji su cilj ekonomsko i političko osnživanje žena, i eliminisanje svakog oblika diskiriminacije, bili smo predano ušli u borbu za sprečavanje bilo kakvog oblika nasilja prema ženama'', rekla je Božić otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda".

Ona je kazala da je osim borbe za zdravlje i ekonomiju u vrijeme pandemije, kao odgovorno i zrelo društvo treba da prepoznamo i utičemo i na druge negativne pojavne oblike koje virus ostavlja za sobom, a koje se tiču , između ostalog, i rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Navela je da je Ženska parlamentarna mreža od osnivanja 2013. do danas, iako neformalna organizacija, postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti rodne ravnopravnsoti i unapređenja položaja žena u Srbiji na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Paralelno smo se borili da žene u politici budu vidljivilje i da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama i mestima odlučivanja'', kazala je Božić.

Podsjetila je da je Ženska mreža inicirala zakon na osnovu koga je danas 40 odsto žena na svim izbornim listama i izrazila zahvalnost predsjednku Srbije Aleksandru Vučiću koji je podržao tu izmjenu zakona i uputio molbu premijerki Ani Brnabić da 50 odsto žena u Vladi čine žene.

''To nas je dovelo u prvih 10 država u svetu po broju žena koje participraju u vlasti'', rekla je Božić.

Dodala je da današnju konferencija ima dva panela, prvi pod nazivom ''(Ne)kultura nasilja'' na kojem se razmatra fenomen koji je, kako je primjetila, sve češće priustan kao govor mržnje u medijiima i javnom govoru, i na koji način taj fenomen utiče na društvo.

U okviru drugog panela pod nazivom ''Rodna ravnopravnost u vreme pandemij'', učesnici će pokusati da utvrde koje je promjene u oblasti rodne ravnopravnosti pandemija donijela i kako da ih kao društvo prepoznamo.

Božić je sugerisala da se javnosti koristi sintagma ''nasilje prema ženama'' umjesto ''nasilje nad ženama'' i da se i na taj način izbjegne da žene budu tretirane kao objekat.

Zahvalila je učesnicima koji su prepoznali značaj današnjeg skupa i kontinuirani rad i zalaganje Ženske parlamentarne mreže na unaprijeđenju rodne ravnopravnosti u Srbiji i položaja žena, posebno u vrijeme epideomiloške krize, a posebnu zahvalnost uputila je premijerki Ani Brnabić, predsjedniku Skupštine Srbie Ivici Dačicu i predstavnicima misije OEBS-a u Srbiji i UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije