Milijarderi bi mogli da spasu svet vakcinacijom i u najsiromašnijim zemljama.

I pored pandemije 10 miljardera je zaradilo dovoljno novca kojim bi pomogli u vakcinisanju protiv korona virusa.

Prema izvštaju Oxfama prvih 1000 milijardera je na početku pandemije izgubilo oko 30% svog bogatstva. Ali su do kraja novembra nadoknadili izgubljeno, piše huffpost.com.

Zaključuje se da je za najbogatije trebalo manje od 10 meseci da povrate gubitke. Najsiromašnijima će biti potrebno više od 10 godina.

“Današnji nivoi ekstremene koncentracije bogatstva nisu održivi. Milijarderi su znak ekonomske bolesti a ne zdravlja. Oni su simptom slomljene ekonomije. Većina svetske populacije je siromašna i bori se da preživi i bez pristupa pristojnoj zdravstvenoj zaštiti ili obrazovanju,” rekao je Paul O’Brien vice president of Oxfam Americ.

Prema procenama Svetske banke više od 200 miliona ljudi može potonuti u siromaštvo kao rezultat ekonomskih efekata covid 19.

Prema izveštaju Oxfama troškovi za pomoć siromašnima bili bi daleko manji od dobiti koju su ostvarili najbogatiji tokom krize.

Deset najbogatijih na svetu, uključujući Jeffa Bezosa iz Amazona i osnivača Tesler Elona Muska, zaradaili su 50 milijardi dolara u poslednja tri kvartala prošle godine. Ako bi odvojili 80 milijardi dolara mogli bi tokom godinu dana da pomognu za milion siromašnih dok se ekonomije obnavljaju.

Sa ostatkom dobiti od 2020. godine ovih 10 milijardera moglo bi da plati obe runde vakcine covid 19 za svaku osobu na zemlji.

Ovaj izveštaj Oxfam je objavio uoči početka godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Dalasu (virtuelni ove godine), gde se lideri razvijenih zemalja dogovaraju o kritičnim pitanjima.

U poslednjih 40 goidna plata rukovodilaca porasla je za 1000% a plate radnika za manje od 12%.

Oxfam naglašava da nije poenta na dobrovoljnim prilozima bogatih već oporezivanju. Preporučuju uvođenje poreza na bogatstvo kao važan korak ka stvaranju pravednijeg ekonomskog sistema.

Ističe se da superbogati pored ostalog, koriste mrežu poreskih rajeva i tako izbegavaju plaćanje dela poreza. Takođe smanjuju zarade svojim radnicima.

Velika preduzeća i superbogati koriste svoj novac i veze kako bi osigurali da im politika vlada odgovara. To se mora promeniti, zaključuje se u izveštaju Oxfam.