Selaković: Odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas u razgovoru sa ambasadorom Slovačke u Beogradu Fedorom Rosohom da su odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja i založio se za njihovo dodatno jačanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije najavio je posetu slovačkog kolege Igora Korčoka u prvoj polovini februara i podsetio na otvoren poziv predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj da poseti Srbiju uz ocenu da bi to dalo dodatni podsticaj daljem unapređenju svih vidova saradnje Srbije i Slovačke.

Ministar je ponovio da Srbija „ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i punopravnom članstvu u EU, kao strateškom spoljnopolitičkom cilju Srbije“.

Selaković je zahvalio Slovačkoj „na doslednoj i kontinuiranoj podršci“ Srbiji na tom putu i dodao da Beograd očekuje da Slovačka u okviru EU nastavi da utiče da se reformski napori Srbije adekvatno valorizuju.
Selaković je, dodaje se, „posebnu zahvalnost izrazio na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije“ i istakao da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, a da to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo i prihvatljivo za obe strane.

On je izrazio zadovoljstvo zbog napretka u razvoju bilateralne ekonomske saradnje, uz konstantan rast ekonomske razmene. Selaković je istakao da postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa i pozvao i slovačke investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije Kovid-19, pojačaju prisustvo na tržištu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari