Stvor, Živago i Valna duljina u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 25.01.2021.

0

Foto: Kinoteka

Foto: Kinoteka

U Zimskim pričama na rasporedu su epska avantura Doktor Živago i kultni klasik Stvor Johna Carpentera, a u suradnji s Udrugom 25 FPS prikazat će se i jedan od najutjecajnijih avangardnih filmova, Valna duljina Michaela Snowa

Ciklus filmova inspiriranih zimom donose dva epska naslova. U sklopu Kultnog petka gledat će se Stvora, snježnu napeticu Johna Carpentera o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici. Carpenterov zastrašujući film o koroziji povjerenja u zatvorenoj zajednici i paranoji danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih, a na platnu kina Kinoteka zasjat će u svojoj nedavno restauriranoj inačici.

Tjedan se zatvara s Doktorom Živagom, vizualno raskošnim i emocionalno razoružavajućim epom Davida Leana, o ljubavi mladog idealista iz naslova i medicinske sestre Lare u vihoru revolucionarnih zbivanja. Film je nagrađen s pet Oscara, a nezaboravne uloge odigrali su Omar Scharif, Julie Christie i Geraldine Chaplin.
Vizije: U svoja četiri zida

Program Iz Kratke baze, koji se organizira u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, posvećen je naslovima i autorima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Stoga je  naziv promijenjen u Vizije. Prvo ovogodišnje izdanje, U svoja četiri zida, okuplja pet priča o prostoru – interijerima, blagdanskim slavljima, obiteljskim trzavicama i duhovima, koje su režirali velikani eksperimentalnog filma kao što su Peter Tscherkassky (Happy-End), Bart Vegter (Potreba za prostorom) te Matthias Müller i Christoph Girardet (Zrcalo).

Program ukljućuje i Valnu duljinu Michaela Snowa, jedan od najradikalnijih i najutjecajnijih eksperimentalnih filmova, koji uživa status klasika filmske avangarde.

Svi filmovi prikazuju se s originalnih 16mm i 35mm kopija.


VIŠE O TEMAMAKinotekafilmovi




Povezano