25. januar  2021. 12.17  | Izvor: Tanjug

Abazović: Prestati s podelom privrednika na "njihove i naše"

PODGORICA -

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je danas na sastanku s privrednicima da smatra da treba da prestanu podele  na "njihove i naše" privrednike.

"Naš cilj je da podržavamo sve privrednike koji obavljaju fer biznis", rekao je on, prenosi portl CdM.

crna, gora, vlada, ministri, zdravko, krivokapic,

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić je istakao da će privrednici imati institucionalnog i biznis partnera u vladi.

"Pazićemo da niko više nema monopol u Crnoj Gori, da niko nema ulaz u vladu na mala vrata, naveo je i dodao da će svi imati jednaka prava i šanse.

Kako je rekao, niko neće imati mogućnost da dođe u vladu i traži pare jer ne ume da vodi biznis.

"Imamo problem u lošem rukovodenju firmi. Aerodromi Crne Gore su u gubitku za godinu 25 miliona zbog kovida i lošeg rukovodenja. Samo od 2015. do 2017. nije rađen revizorski izveštaj. Toliko o ozbiljnosti rukovođenja", naglasio je Bojanić.

Složio se sa mišljenjem da privredi treba pomoć države, napominjući pri tome: "da platimo prvo ovo što moramo iz budžeta, 60 miliona evra za brodarske kompanije, pa da vidimo šta će ostati".

"Neki su se pre nas igrali sa nabavkom brodova", rekao je Bojanić i saopštio da više neće biti koncesija za nove male hidroelektrane (mHE).

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je skrenuo pažnju na kretanje javnog duga, koji je, po njemu, visok i zbog sipanja novca iz budžeta u državne kompanije.

"Javni dug je visok i zbog sipanja iz budžeta u državne kompanije. Investiciono-razvojni fond (IRF) je odbrio devet miliona evra pomoći u turizmu i to za nekoliko velikih kompanija i šta ostaje za manje", rekao je Milatović.

Vlasnik kompanije "Cerovo", Goran Đurović je saopštio da od nove vlade očekuje prioritete ulaganja, ocenjujući da "džaba privrednici plaćaju porez kad se on troši nenamenski".

Prema njegovim rečima, privreda očekuje smanjenje poreza i doprinosa na plate, mogućnost da svi sa "bele liste" reinvestiraju porez na dobit, fleksibilniji zakon o radu i zapošljavanje najboljih u javnoj upravi.

Vlasnik kompanije "Čelebić", Tomislav Čelebić je mišljenja da je najveći problem Crne Gore manjak kvalitetnih kadrova, te da je važna efikasna e-uprava.

Tagovi
Srodne vesti