25. januar  2021. 00.02  →  20.34 | Izvor: Tanjug, FoNet

Svet: Broj obolelih premašio 100 miliona, Amerika ponovo uvodi restrikcije na putovanja iz Evrope

BRAZILIJA -

U Brazilu su u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminula 592 pacijenta, a registrovano je još 28.323 novoobolelih, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije u Brazilu je zaraženo skoro 8,9 miliona ljudi, prenosi Rojters.

koronavirus, brazilija, kovid, sars, cov, pandemija

SAD: Pojačano praćenje mutacija novog soja korone

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CNC) jačaju napore na praćenju mutacija korona virusa i održavanju efikasnosti medicinskih tretmana protiv novog soja koji je stigao iz Velike Britanije kako bi se što pre postigao kolektivni imunitet, saopšteno je iz ove institucije.

Rošel Valenski, nova direktorka CNC, koja je preuzela dužnost odmah nakon inauguracije predsednika Džo Bajdena, predočila je da je osnovni razlog za sporu distribuciju vakcina konfuzija sa inventarom zaliha koja je nasleđena od Trampove administracije, prenosi Rojters.

"Činjenica da mi danas, petog dana nove američke administracije, ne znamo koliko imamo vakcina, jasno odražava težinu izazova koji smo nasledili", ukazala je Valenskijeva u intervjuu za Foks njuz.

Ona je izrazila uverenje da će nova američka administracija veoma brzo rešiti sve nasleđene probleme sa distribucijom vakcina.

Dosad je od korona virusa umrlo 217.037 pacijenata.

Mere uoči kineske Nove godine

U Kini raste broj zaraženih korona virusom, a porast se pripisuje infekcijama ranijih asimptomatskih pacijenata u severoistočnoj pokrajini Džilin, javlja Rojters pozivajući se na zvanične podatke Nacionalne zdravstvene komisije.

Broj novih slučajeva zaraze povećan je na 124 u odnosu na raniji 80, što je, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, najveći talas registrovan u kontinentalnom delu Kine od marta 2020.

Mada se ovi epidemiolški pokazatelji čine minornim u odnosu na podatke iz drugih zemalja, najmnogoljudnija država sveta želi da drži pandemiju pod kontrolom uoči nadolazeće kineske Nove godine, kad će milioni ljudi putovati izvan svojih mesta prebivališta.

Lokalne vlasti su već donele niz mera kojim kako bi sprečile rizik od širenja zaraze - od samoizolacije za milione ljudi, do ograničavanje putovanja i masovnih testiranja na kovid-19.

Od pojave virusa u Kini u decembru 2019. godine dosad je u toj zemlji zvanično registrovano 89.115 slučajeva zaraze, a umrlo je 4.635 osoba.

Svet: Od koronavirusa obolelo više od 100 miliona ljudi

Broj obolelih u svetu od korona virusa premašio je 100 miliona, pokazuju podaci sajta ' 'worldometers''.

Od početka pandemije registrovano je 100.084.449 slučajeva korona virusa, dok je od posledica virusa preminulo 2.144.851 pacijenata.

Od kovida je do sada izlečeno 72.018.275 ljudi, objavljeno je na sajtu '' worldometers''.

Blaži ili srednji oblik korona virusa ima 26 miliona ljudi, odnosno 99.6 odsto, a u teškom stanju se nalazi 110.000 ljudi, odnosno 0.4 odsto.

Najviše žrtava imaju SAD, skoro 430.000, zatim slede Brazil (217.000), Indija (153.000), Meksiko (149.000) i Velika Britanija (98.000).

Kolumbija: U poslednja 24 sata 10.045 novoinficiranih

Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite Kolumbije saopštilo je da je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod 10.045 ljudi, ukupno 2.013.014 od početka pandemije.

"U toku jučerašnjeg dana oporavilo se 9.859 i evidentirana su 392 smrtna slučaja u Kolumbiji. Ukupan broj oporavljenih kovid pacijenta iznosi 1.832.168, a preminulo je do sada 51.374", objavljeno je na Tviter nalogu ministarstva, prenosi TAS.

Bajden ponovo uvodi restrikcije na putovanja iz Evrope

Američki predsednik Džo Bajden danas bi zvanično trebalo da ponovo uvede restrikcije na putovanja iz 26 evropskih zemalja - članica Šengena, Irske, Ujedinjenog kraljevstva, Brazila i Južnoafričke Republike.

Prema navodima zvaničnika iz Bajdenove administracije, Južnoafrička Republika stavljena je na listu zbog novog soja korona virusa, koji je tamo registrovan.

Restrikcije podrazumevaju da putnici koji nisu američki državljani, a koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od navedenih zemalja, ne mogu da uđu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Prethodni predsednik SAD Donald Tramp je na kraju mandata naredio ukidanje tih mera, što je trebalo da stupi na snagu u utorak, 26. januara.

Međutim, Bajden je ukinuo tu odluku Donalda Trampa, pa će restrikcije nastavliti da važe.

Novi soj virusa koji je otkriven u Južnoafrickoj Republici još nije registrovan u SAD, ali je u nekoliko saveznih američkih država registrovano prisustvo soja otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Bajden je protekle nedelje izdao naredbu da državljani koji ulaze u SAD moraju dve nedelje u karantin.

Od svih putnika, uključujući decu stariju od dve godine, zahteva se da imaju i negativan test na Kovid 19, koji nije stariji od tri dana.

Tagovi