Dostupni linkovi

Dodik zatražio od Izetbegovića da se izvini Srbima


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik zatražio je od predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se izvini Srbima zbog izjave date u emisiji "Dnevnik D" Federalne televiziije (FTV).

Izetbegović je gostujući u ovoj emisiji, 21. januara i komentirajući zašto Milorad Dodik govori o secesiji Republike Srpske (RS) naveo kako smatra da Dodik želi da "ostane upamćen kao neko ko je sačuvao duh toga.

"On je svjestan da to ne može uraditi", kazao je Izetbegović, te dodao da "kažu nema loših naroda, ima samo loših rukovodstava. Nisam siguran, jer on se (Dodik) dodvorava velikom broju ljudi koji žele balkansku politiku, sirovu politiku".

Izetbegović je kazao i kako je svjestan da se radi o teškim riječima. "Neka su, to je tako", rekao je Izetbegović i naveo kako glasači žele da se Dodik "bahato ponaša".

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD u Banjaluci koja je sazvana, između ostalog, zbog Izetbegovićevih izjava, Dodik je kazao kako ga one ne iznenađuju i da nisu "ništa novo ni neočekivano", te naveo kako, ukoliko se kaje, Izetbegović to i kaže.

"I ako je možda tako da se kaje, ja ga pozivam da se izvini srpskom narodu. Da jasno kaže da nije tako mislio i da mu je žao zbog toga i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi narodi", kazao je Dodik te dodao da će, ukoliko se izvini "možda ti Srbi i oprostiti jer su spremni na da se koncentrišu na konstruktivnu saradnju".

Izetbegovića je Dodik nazvao faktorom nestabilnosti koji izaziva nemir, te ga optužio da želi da "zauvijek ovdje zadrži strance i vjerovatno, na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH".

Sjednica Izvršnog odbora SNSD bavila se i nedavnom odlukom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine od 21. januara, kojom su poništeni izborni rezultati za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju u RS.

Dodik je ocijenio kako se radi o dogovoru opozicije u RS i bošnjačkih predstavnika vlasti da se u tim opštinama izbori ponove, a kao argument naveo da tokom izbora nije bilo "nijednog prigovora na glasački proces u Srebrenici, što je trebalo da bude osnova za bilo kakvo ponašanje CIK".

"Nemoguće je da u prigovorima koje možete da vidite na dan izbora u Mostaru kada je bilo na stotine prigovora CIK kaže u redu, a Doboju i Srebrenici nije. Bošnjacima je bilo stalo da se ospore izbori u Srebrenici, a opoziciji u Doboju. Jednima je trebala Srebrenica, drugima Doboj i oni su se dogovorili", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ostao pri optužbama članova Centralne izborne komisije BiH rekavši kako su "došli jer su podobni" i da je sve rezultat "pristupa da u nekim organima budu lojalni podobni i podanički Srbi".

Milorad Dodik, kazao je i kako ostaje pri uvredama koje je 21. januara u Doboju uputio članovima CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da "samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici".

Dodik je za Vanju Bjelica-Prutina, članicu CIK-a, rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana”.

"To ima političku dimenziju i mi imamo pravo sumnjati", kazao je Dodik, te dodao kako se ne radi o šovinizmu.

Na Dodikovu raniju izjavu reagovali su Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Ured visokog predstavnika i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, osudivši njegov napad na Vanju Bjelica-Prutina.

"Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće", kaže se u saopštenju.

Ambasada SAD u BiH osudila je upotrebu govora mržnje i pozvali su političare da takav govor ne koriste.

"Ne može biti mjesta za govor mržnje koji izaziva podjele ili za lične napade na javne službenike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promoviraju toleranciju i poštivanje te da preuzmu odgovornost za unapređenje reforme integriteta izbora 2021", navodi se u poruci Ambasade objavljenoj na Twitteru.

Nakon Dodikovih izjava oglasila se i članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić, koja je 22. januara ocijenila istup Milorada Dodika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nakon odluke CIK-a da poništi izbore na nekim biračkim mjestima u Srebrenici i Doboju, "monstruoznim i sramotnim" sa elementima krivičnog djela.

Za odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica - Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

XS
SM
MD
LG