UZNEMIRUJUĆE I PORAŽAVAJUĆE: Svaki drugi sportista u Srbiji susreće se sa seksualnim nasiljem, SEDAM ODSTO PRETRPELO SILOVANJE!
Foto: Shutterstock

katastrofa

UZNEMIRUJUĆE I PORAŽAVAJUĆE: Svaki drugi sportista u Srbiji susreće se sa seksualnim nasiljem, SEDAM ODSTO PRETRPELO SILOVANJE!

Ostali sportovi -

Nešto je trulo u našem društvo. I to opasno trulo!

Ugledne beogradske novinarke udružene u "Žene sport društvo" u novembru su pokrenule projekat "Seksualno nasilje u sportu Srbije", u saradnji sa jednim fondom Saveta Evrope, Udruženjem sportskih novinara Beograda i Udruženjem za medicinu sporta Srbije.

U decembru je urađen pilot-projekat u kojem su na pitanja iz upitnika anonimno odgovarali srpski sportisti, sportski novinari, treneri i sportski doktori. A rezultati su poražavajući i ponižavajući!

Gotovo dve trećine od ispitanih sportista su naši reprezentativci, a to u kolikoj se meri susreću sa seksualnim nasiljem u sportu znak je za uzbunu. I ne samo za uzbunu nego za hitno delovanje i zaštitu srpske mladosti i zdravlja. Za zaštitu srpske nacije.

Dodatno zabrinjava činjenica što su članice Žene sport društvo naišle na velike opstrukcije klubova i sportskih saveza i organizacija, koji svojim sportistima uopšte nisu hteli da proslede pomenuti upitnik. Dovoljno da se naglas kaže da su se ili uplašili potencijalnih odgovora sportista, ili žele da prikriju dešavanja, ili gaje stav da je seksualni odnos intimna stvar...

Zaključak je jednostavan, nadležni bi pod hitno morali da se pozabave ovom poražavajućom statistikom kako bi se stalo na kraj užasnim pričama iz onog najvrednijeg što Srbija ima - sporta i mladosti.

Rezultati zaključno sa 31. 12. 2020.

* Od 100 ispitanih, 61,3 odsto su reprezentativci iz 24 sporta

* 57,1% je seksualno uznemiravano telefonom, porukama, eksplicitnim fotografijama (7,8% jednom, 20,8% nekoliko puta, 7,8% često)

* 50% je doživelo da im neko pokazuje intimne delove tela ili se svlači nag (19,7% jednom ili dva puta, 19,7% nekoliko puta, 10,5% često)

* 23,4% je doživelo da ih neko dodiruje, stiska i ljubi na način koji je bio seksualno neprijatan i neželjen: (16,9% jednom ili dva puta, 2,6% nekoliko puta, 3,9% često)

* 7% ispitanika je doživelo neželjenu analnu ili vaginalnu penetraciju penisa, prstiju, predmeta: (1,4% često, 5,6% jednom ili dva puta)

* 29,9% je ubeđivano da pristane na seksualni odnos (19,5% jednom ili dva puta, 9,1% nekoliko puta, 1,3% često)

* Treneri su seksualno uznemiravali sportiste 26,3%, sportski radnici 22,1%, sportisti 28,6%, roditelji 5,3%

* Zbog odbijanja seksualnih odnosa, 33,8% su kažnjavani čestim proverama i testiranjima i sklanjani iz tima, 11,7% nije dobilo ispisnicu iz kluba, nisu im ispunjene finansijske obaveze iz ugovora

* 36,8% ispitanih je doživelo seksualno nasilje van sporta

* 93,5% misli da je u sportu neophodna edukacija o seksualnom nasilju

* 92,1% misli da treba da postoji SOS telefon kao podrška žrtvama nasilja

Kurir sport / G.F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track