MILO ŽESTOKO UDARIO NA SRBIJU NA 9. KONGRESU DPS: Ugrožava suverenitet CG, a SPC je opaki instrument nacionalizma (VIDEO)
Foto: Kurir TV

podgorica

MILO ŽESTOKO UDARIO NA SRBIJU NA 9. KONGRESU DPS: Ugrožava suverenitet CG, a SPC je opaki instrument nacionalizma (VIDEO)

Crna Gora -

Na Devetom kongresu Demokratske partije socijalista u Podgorici Milo Đukanović, koji je bio i jedini kanditat, izabran je za predsednika stranke. Njega je Predsedništvo DPS-a jednoglasno predložilo za ovu funkciju, a za njega je glasalo 585 delegata, dok je jedan bio uzdržan.

Milo Đukanović je izjavio danas na Kongresu stranke da je ona razumela poruku građana Crne Gore na izborima i da predstavlja snagu države.

"Turbulentno vreme obeleženo pandemijom i novi neočekivani proces, prevashodno brutalna manipulacija verskim osećanjima ljudi i uplitanje drugih država, presudno su doprineli da rezultat izbora bude ne samo ispod naših očekivanja, već iznenađujući za veći deo javnosti", rekao je Đukanović.

Đukanović je optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 1990-ih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma"

"Navodno su Srbi u regionu ugroženi, pa im treba zaštita Srbije kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih suseda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba", rekao je Đukanović na početku vanrednog Kongresa DPS-a.

On je dodao da je SPC u Crnoj Gori branila, kako kaže, navodno ugrožene svetinje, iako je, kako tvrdi, zapravo "providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore".

"Dakle, naš identitet, naše ime i prezime. Država Srbija se odmah nezvana našla u ulozi branioca, kako kažu njeni zvaničnici, svojih imovinskih prava, iako to tako ne tumači niko, čak ni iz redova SPC u Crnoj Gori. Ali smo tim povodom saznali da Srbiju u odbrani tobože ugroženog srpstva u Crnoj Gori vrlo zanimaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, i predstojeći popis stanovništva", naveo je Đukanović.

Za potpredsednike DPS izabrani su Jevto Eraković, Ivan Vuković, Abaz Dizdarević i Sanja Damjanović.

Kao je saopštio DPS, kandidati za potpredsednike su Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

"Od ukupno predloženih osam biće izabrana četiri potpredsednika“, saopšteno je nakon sednice Predsedništva DPS-a koja je održana u petak.

Na sednici je ponovljeno opredeljenje da za dve godine sve predsednike Opštinskih odbora kao i predsednika stranke biraju članovi neposrednim glasanjem.

„Konstatovano je da Demokratska partija socijalista ostaje čvrsto posvećena daljoj izgradnji građanske Crne Gore, njenog multietničkog i multikonfesionalnog sklada i evropske budućnosti, kao i da samo jedna tako snažna partija, uz spremnost za saradnju sa svim političkim subjektima koji dele ove vrednosti i ciljeve, može biti garant njihovog očuvanja i ostvarenja“, zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track