Dostupni linkovi

Johnson u razgovoru sa Bidenom najavio produbljivanje saveza Britanije i SAD


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson


Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavio je posle telefonskog razgovora sa predsednikom Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidenom 23. januara da će produbiti veze između dve zemlje i sarađivati u borbi protiv klimatskih promena.

U prvom razgovoru nakon Bidenove inauguracije, Johnsom je čestitao američkom predsedniku preuzimanje dužnosti, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijera Velike Britanije.

Johnson je na Twitteru objavio da se raduje "produbljivanju dugogodišnjeg saveza" Velike Britanije i SAD i naveo da je sa Bidenom razgovarao o "zelenom i održivom oporavku od COVID-19".

U saopštenju iz kabineta britanskog premijera je navedeno da su sagovornici, nastavljajući "dugu istoriju saradnje dve države u bezbednosti i odbrani istakli posvećenost NATO savezu.

Dvojica lidera razgovarali su i o "prednostima potencijalnog sporazuma o slobodnoj trgovini" između Velike Britanije i SAD, a Džonson je ponovio nameru "da što pre reši postojeća trgovinska pitanja".

Velika Britanija vratila je ovog meseca kontrolu nad nacionalnom trgovinskom politikom nakon završetka prelaznog perioda posle Bregzita, ali je novi trgovinski sporazum veći prioritet za Johnsona nego za Bidena.

Joe Biden položio je zakletvu 20. januara na ceremoniji koja je održana u Vašingtonu. Britanski premijer je rekao da je njihova inauguracija "korak napred" za SAD.

XS
SM
MD
LG