VUČIĆ: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, donela ga devojka iz Londona! Novi paket pomoći očekujte za 10 dana
Foto: Printscreen Prva

gostovanje u jutarnjem programu

VUČIĆ: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, donela ga devojka iz Londona! Novi paket pomoći očekujte za 10 dana

Politika -

Predsednik je saopštio da je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je novi britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, kao i da je nabaviti vakcinu protiv korone teže nego nabaviti nuklearno oružje.

Na samom početku, predsednik je govorio o vakcinaciji.

- Zabrinut sam i to ne krijem, bio sam i ranije zabrinut kada je krenulo sve ovo oko nabavke vakcina. I danas i juče imali smo besane noći. Danas i juče, sinoć, preksinoć imali smo besane noći, zajedno sa Anom Brnabić i ljudima iz vlade, nekoliko važnih razgovora sam obavio sa svetskim liderima, mojim prijateljima, sa kojima imam i dobar lični kontakt, pokušavajući da nabavim vakcine, što je teže nego nabaviti nuklearno oružje - kazao je predsednik za TV Prva.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

On je prokomentarisao i da zemlje u regionu nemaju vakcine.

- Srbija je u regionu ubedljivo prva, a u Evropi četvrta i očekujemo da sutra budemo treći po stopi vakcinacije na 100.000 stanovnika, jer bi trebalo danas da bude vakcinisano 50.000 ljudi. Da prestignemo Dansku. Ispred nas su samo Malta i Velika Britanija. U svetu smo deveti, a verujem da možemo da budemo peti ili šesti u naredna dva dana - istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

- To govori da se Srbija izuzetno odgovorno ponašala, da smo mudro vodili politiku, za zaštitu života ljudi. Da nismo ove vakcine uspeli da uvezemo izgubili bismo hiljade života više i ponosan sam na činjenicu da smo pametnom politikom spasli hiljade života.

Novi soj korona virusa stigao u Srbiju

Predsednik je saopštio da je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, a o tome ga je jutros obavetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Uplašen sam, ali važno je da smo to otkrili, a uspeli smo da ispratimo sve kontakte kako bismo to ispitali. Sa nadom kažemo da možemo to da zaustavimo - kazao je predsednik i dodao da je novi soj užasan.

Vučić je otkrio i da je novi soj donela devojka iz Londona koja ima blaže simptome.

Nabavka vakcina

Predsednik kaže da se trudio da dođe do kineske vakcine, jer je najbolja.

- Bio sam besan kada sma pročiotao sve izveštaje o zahtevima. Pojedine zapadne zemlje su naručivale toliko doza kao da su hteli da vakcinišu kučiće i mačiće, hteo sam da plačem jer bi to značilo da za nas ne ostaje ništa - kaže Vučić i ističe da Srbija do sada iz Kovaks programa nije dobila nijednu vakcinu.

- Do sada smo obezbedili 1.150.000 vakcina, nijednu iz Kovaks programa. Mi sad moramo da razvijamo svoju infrastrukturu, pokušaćemo da napravimo fabriku za proizvodnju vakcine - najavio je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

On kaže da je Srbija zainteresovana za AstraZeneka vakcinu, jer je to dobra vakcina.

- Svi koji su primili vakcinu primiće i revakcinu istu onu koju su prvu primili!

Vučić kaže da je problem koliko će vakcina Srbija da nabavi u kratkom periodu, jer je problem to što ih nema.

- Borba je, ali snaći ćemo se da dodatne količine vakcine dođu brzo, ali ne pitajte me kako - rekao je Vučić i dodao da je Srbija Fajzerove vakcine dobila po nižoj ceni.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

On kaže da je država uvozila kineske vakcine i to bez posrednika, ali da ne sme da iznosi podatke o ceni. Vučić je istakao i da je Srbija kinesku vakcinu platila mnogo manje od njene pune cene.

- Još u oktobru sam pisao Si Đinpingu, molio ga i cena je drastično spuštena. Rusku vakcinu smo očekivali 250.000 doza ali su oni izgubili mnogo vakcina zbog reaktora. Mi smo kod njih prvi na listi prioriteta, a Mađari drugi - naglašava Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

Predsednik je najavio i novi paket pomoći.

- U narednih deset dana očekujte novi paket ekonomske pomoći. Srbija je sa padom BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi u 2020. godini. Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minus 16, Hrvatska na minus 10 - izjavio je Vučić.

Kaže da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu. Korona ih brže menja nego Drugi svetski rat i ko će da se snađe i bori za državu na najbolji mogući način, rekao je Vučić.

Kada će se vakcinisati

- Razmišljam i sada imam uslove da se vakcinišem. Veliki su redovi za vakcinaciju. Nisam još doneo odluku o danu. Ne znam kada će m ise otac vakcinisati, još se oporavlja, ima više od 80 godina, lekari o tome odlučuju. Majka mi 76 godina, ona bi kinesku, i ja bih primio kinesku, ali razmišljam da sam ipak mlađi i nisam toliko bolestan da budem među prvih 500.000 vakcinisanih - odgovorio je Vučić na pitanje kada će biti vakcinisan.

On ističe da ono što ga sputava da se vakciniše to što ima ugroženijih.

O Kosovu i Metohiji

Vučić kaže da očekuje velike pritiske na Srbiju i težak predstojeći period po pitanju Kosova i Metohije. On je istakao da će na predstojećim izborima na KiM verovatno pobediti snage koje su za tzv. Veliku Albaniju, da bi nakon toga krenuli sa ucenama - kako bi kompromis bio da Srbija prizna Kosovo, što bi od Beograda, ističe, tražili i stranci.

- Očekujem velike pritiske na Srbiju. Za nas je važno da pokušamo da stabilizujemo Srpsku listu, da joj sačuvamo snagu i pripremimo se za teške pritiske - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da mu je bilo jasno i bez izjava Danijela Servera i Boda Vebera da će američki predsednik Džozef Bajden raditi na "pomirenju" Zapadnog Balkana.

- Jasno mi je bilo i bez njihovih izjava, a odlično ih znam. Server je onaj koji je rekao da zna dobro šta Vučić hoće i šta neće, zato što zna koliko sam odgovoran čovek - rekao je za TV Prva u vezi njegove ranije izjave da dok je predsednik Srbije neće priznati Kosovo.

Vučić je naglasio da Server dobro zna da je on suviše odgovoran da bi takvom stvari obmanjivao javnost.

O prisluškivanju

Predsednik je rekao da nadležni organi rade svoj posao i da ne želi da govori na tu temu.

- To je za mene bilo vrlo bolno u ličnom smislu, ali prevazišao sam to. Ne živim da bih krao i bio prebogat kao neki, već da nešto ostavim iza sebe - rekao je predsednik.

On je objasnio da je bolno jer je shvatio šta su ljudi radili, a ponosan je na činjenicu da nemaju šta da izvuku iz tih razgovora.

- Mene ovakve stvari ne zanimaju. Imam problem sa neodgovornom politikom, i što je mom starijem sinu život uništen i to lično ne mogu da oprostim onima koji su to radili. Koji su jednom dečaku uništili život, a nisu znali ni kako ni zašto to rade, a nije počinio nijedan prekršaj a kamoli krivično delo. Ja ne želim da se to njihovoj deci vrati. Verujem da će danilo imati dovoljno snage da ostane normalan i da se bori za sebe i svoju decu u budućnosti - rekao je Vučić i dodao da je njegov sin razmišljao i o odlasku u inostranstvo iako ga ne voli.

- Neka im je na čast, pratili su ga i fizički. Nisam zabrinut, nemaju oni više ništa, gotova je ta priča. Mislili su da mogu da me ucenjuju- kaže Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

O izjavi Izetbegovića

Najlakše je uvrediti Bakira Izetbegovića, ali kada vodite državu brinete o miru i stabilnosti, a naš interes je da imamo dobre odnose u regionu, rekao je Vučić i dodao:

- Zato prećutite i kažete da su Bošnjaci veliki narod i to je to. Oni govore o sebi - poručio je Vučić, upitan da prokomentariše izjavu Izetbegovća o Srbima kao lošem narodu.

On je istakao da je naš interes da se nastavi saradnja sa svima u regionu, razvoj i ulaganje.

Vučić je napomenuo da je lako uvrediti Izetbegovića, ali da smo mi najveći i najbrojniji narod na Zapadnom Balkanu, mada i sve druge, kako je rekao, smatra velikim i ozbiljnim narodima.

Inače, Vučić je obišao sinoć završne radove na Savskom trgu pred svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji.

Vučić je u društvu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića obišao i spomenik rodonačelniku loze Nemanjića koji će svečano biti otvoren 27. januara.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja