Aktivisti sumnjaju da kovid19 aplikacija prikuplja podatke

Austrijski aktivista za zaštitu privatnosti Maks Šrems podneo je žalbu nadzornom organu EU zbog aplikacije za testiranje na kovid19 koju je Evropski parlament uveo za svoje osoblje.
Aktivisti sumnjaju da kovid19 aplikacija prikuplja podatke
Foto: Pixabay
Šrems je, naime, uveren da bi aplikacijom mogli nelegalno da se prenose podaci u SAD.
 
U žalbi navodi da su zakonodavci EU kad su pristupili sajtu za testiranje virusa otkrili da je aplikacija poslala više od 150 zahteva, uključujući i one američkim kompanijama Gugl i Strajp, čime je prekršena presuda Evropskog suda iz jula prošle godine.
 
Određeni broj ovih zahteva nezavisnih proizvođača odnosio se na podatke korisnika s ciljem oglašavanja.
 
Šrems je, inače, istaknuta ličnost u evropskom pokretu za digitalna prava, a protiv agresivnog prikupljanja podataka od strane tehnoloških giganata iz Silicijumske doline.
 
Pokrenuo je dva slučaja protiv Fejsbuka, dobio sporove i naterao Fejsbuk da promeni način na koji obrađuje korisničke podatke u Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet